duminică, 5 februarie 2012

calorii negative_ sfaturi


Am să-ţi arăt care sunt alimentele  cel mai puţin energetice, care necesită un plus de consum caloric pentru a putea să fie transformate sau să ajute la asimilarea mai completă a alimentelor grase. Ele nu-ţi vor obosi stomacul, nici intestinele, nu provoca aciditate, fermentaţie sau constipaţie.

BĂUTURILE
Nu sunt recomandate în timpul mesei.
Excesul de lichide, indiferent care, contribuie la diluarea prea mare a sucului gastric şi duce la diminuarea acţiunii acestuia asupra alimentelor.
Dar să nu te sperii, este preferabil să bei un pahar de vin în timpul mesei decât 3-4 pahare de apă.
Băutura, indiferent care, trebuie să aibă temperatura camerei (18-24ºC). Băuturile şi alimentele reci ajunse în stomac opresc secreţiile. Stomacul trebuie mai întâi să reâncălzească acea masă rece şi apoi va putea să digere.

Infuzia specială:
Să bei o infuzie specială cu un sfert de oră înainte de masă, un pahar de băutură în timpul mesei, o băutură caldă după masă (cu puţină miere de albine sau fără), şi, dacă este posibil, un pahar de apă sau infuzie la 3-4 ore după masă. De acest răgaz?
În multe regimuri de slăbire, se recomandă adesea să se bea mai multe pahare de apă „între mese”. Dar este bine să ştii că, dacă bei toată această apă în timpul digestiei, apa se va amesteca pur şi simplu în masa alimentară şi nu-şi va mai îndeplini rolul de eliminare a deşeurilor.
Aşteaptă, deci, să se termine digestia şi apoi poţi bea apă. În acest moment, apa curgând liber, îşi va îndeplini eficient acţiunea de diureză şi va drena mai bine deşeurile care te supără.
Poţi să bei lichide dimineaţa, pe stomacul gol şi după fiecare masă, când stomacul este gol. Oricum, eu nu beau decât după cel puţin 2 ore de la masă. Când termini de mâncat, te poţi clăti de resturile din gură cu puţină apă, dar te sfătuiesc să nu bei apă. 1,5- 2 litri de lichide pe zi, în cantităţi eşalonate, sunt suficiente.
Poţi bea apă pe săturate:
-          apă negazoasă
-          ceai chinezesc (te sfătuiesc să bei ceai verde cât vrei)
-          infuzii diverse parfumate cu anason
Poţi fi mai moderat:
-          din când în când un aperitiv foarte uşor de bună calitate
-          în cazul unor ocazii speciale poţi să bei puţină şampanie

FRUCTELE
Fructele, ca şi legumele, conţin zaharuri superioare care se absorb rapid.
Fructele se vor consuma la distanţă între mese. Digerarea fructelor se petrece diferit de a altor alimente, din care cauză este recomandat să fie consumate singure.
Şi încă ceva: este foarte bine să evite amestecul fructelor, doar din acelaşi fel. Deci trebuie să eviţi salatele amalgam din fructe.
Dar poţi amestecuri astfel
-          portocale, grepfruit, mandarine, lămâi, etc.
-          căpşuni, zmeură, mure
-          piersici, caise
-          mere, pere
Unele fructe pot fi incluse în salate de legume, întru-cât au proprietatea de a ajuta digestia proteinelor, cum ar fi ananasul, căpşunile, grepfruit, mandarine, papaia, afinele.

LEGUMELE
Am să-ţi enumăr nişte legume din care cel puţin una trebuie să figureze în meniu, crudă sau fiartă:
-          varza verde sau albă
-          ţelina
-          ceapa (crudă sau fiartă)
-          sparanghelul
-          anghinarea
-          dovleacul
-          mărarul
-          dovleceii necurăţaţi
-          spanacul
-          cresonul
-          morcovul
-          păpădia
-          sfecla roşie
Să nu crezi că este necesar să consumi cantităţi mari din acestea enumerate mai sus. Este de ajuns câteva cubuleţe amestecate în salate sau cu făinoase; ele pot fi chiar mai puţin iritante.

PRODUSE DIVERSE
Îţi mai fac o listă cu ingrediente ce le poţi folosi în cantităţi mici, fără să abuzezi:
-          făină de soia
-          făină de mălai
-          ulei de caroten
-          ulei de sâmburi de struguri

ALIMENTE GRASE
  1. Grăsimi care se absorb direct:
    1. Uleiul de gătit pentru salate
    2. Grăsimile din carne (eu te sfătuiesc să renunţi la carne din convingere, vei vedea ce bine te vei simţi!!!)
    3. Grăsimile din produsele lactate: unt, smântână, brânză, lapte integral (după câte am citit despre laptele de vacă _cu caseină multă în  compoziţie_ caseina fiind cancerigenă _mai ales la prostată sau sân la femei), am renunţat la văcuţa cea simpatică şi caut produsele lactate din capră sau oaie
  2. Grăsimile rezultate din transformările chimice ale hidraţilor de carbon şi glucozei.
Unele lipide ajută la folosirea grăsimilor stocate deja în organism. Aceste lipide le găseşti în : uleiuri de porumb, floarea soarelui, seminţe de struguri.
Derivatele din lapte: iaurtul, smântâna, brânzeturile sunt adaosuri necesare la mesele echilibrate.
Iaurtul poate înlocui uleiul într-o salată, brânza de vaci înlocuieşte smântâna într-o prăjitură, iar smântâna poate înlocui untul.
Folosirea corectă a iaurtului (fără acid): Dimineaţa la sculare, alternativ cu un pahar cu apă
Folosirea corectă a smântânii: o linguriţă într-o supă de legume sau la o farfurie de paste (când acestea sunt servite ca unic fel de mâncare).
Ceea pe pot să-ţi spun şi chiar să te sfătuiesc, este să nu mănânci mai multe feluri de mâncare la aceeaşi masă, deşi în regimul disociat Hey, îţi permite, eu nu am mâncat decât un singur fel de mâncare. De preferat să completezi masa după 2-3 ore cu felul doi.

FĂINOASELE
Făinoasele sunt necesare în alimentaţie şi să nu le ocoleşti, dar alege pe cele din făină integrală şi din făină albă şi cu ouă.
Când ai să-ţi prepari pastele atunci va fi o masă unică, fără alte adăugiri., însă le poţi adăuga fructe sau legume. Ele mai pot fi consumate cu verdeaţă (mărar, că este preferatul meu!), roşii proaspete sau cu o lingură de smântână (eu aş renunţa la lingura de smântână!!!) Nu mânca pâine cu paste! Doar o salată, iar după 2 ore, un fruct: portocală, grepfruit, căpşuni, măr.

Pâinea, în cantităţi mici  şi din făină integrală este foarte bună pentru organism pentru fibrele din tărâţe, dar este bine să nu abuzezi (cam 2 felii de pâine).

Prăjiturile
Să nu crezi că nu vei mai mânca dulciuri, prăjituri. Ei bine, nu, poţi servi câte un desert (eu l-aş servi pe la ora 17ºº-18ºº), doar trebuie să ai grijă la făinurile rafinate. Vei ocoli totuşi, checurile, brioşele , toate prăjiturile făcute cu făină albă.
O cocă uşoară pentru o tartă din fructe poate fi un desert minunat: căpşuni, zmeură, ananas, mere, pere.
Dar atenţie: în ziua în care vei fi intrat în aventura dulciurilor, să nu uiţi că ar trebui să eviţi făinoasele sau alte grăsimi animale (ce bine ar fi să renunţi la carne, vei avea mai puţine bătăi de cap!!!)

CARTOFII
Ei bine, cartofii pentru mine reprezintă un subiect delicat. Sunt multe regimuri care interzic cu desăvârşire cartofii, indiferent de modul de preparare.
GRESIT!
Şi spun acest lucru din proprie experienţă. Am citit multe cărţi referitoare la legume şi fructe, iar cartoful era chiar recomandat. Eu îl folosesc cu multă plăcere, mai ales că este preferatul meu. Foarte important este modul de gătire şi combinaţie.  Şi am să-ţi dau un exemplu: 100 gr. cartofi prăjiţi conţin 3000 de calorii, pe când aceeaşi 100gr de cartofi preparaţi la abur, copţi sau fierţi conţin, ei bine da, 30 de calorii. Îţi vine să crezi această mare diferenţă? Şi să ştii că aceeaşi problemă o poţi aplica şi la alte  legume.

ALIMENTELE DULCI
Zahărul alb (pudră sau cubic) nu este întru totul natural căci pentru prelucrarea sa suferă o serie de tratamente chimice, cum ar fi malaxarea, adaosurile pentru conservare şi înălbire şi altele.
Zahărul brun, nu avem nici o garanţie că nu este prelucrat la fel cu cel alb, aşa că este bine să manifeşti prudenţă la folosirea  zahărului, indiferent de culoare, dar în nici un caz să nu folosesti îndulcitor sintetic, este crimă cu premeditare asupra organismului. Poţi folosi o singură linguriţă de zahăr pe zi
Fructoza este zahărul pur din fructe, deci ai zahăr pentru organism luat din fructe.
Mierea de albine, deşi este puţin iritantă pentru intestine şi stomac, nu poate fi consumată în cantitate mare, ci mai degrabă ca un medicament care ajută la detoxifiere, favorizează diureza, are proprietăţi laxative.
Mierea poate înlocui zahărul din ceai (dacă nu poţi să-l bei neîndulcit) sau cafea.

Alimentele cu calorii negative
  1. Seria 1: verdeţurile
    1. Patrunjelul
    2. Mărarul
    3. Hasmaţuchi
    4. Tarhonul
    5. Anasonul
    6. Busuiocul
    7. Arpagicul
  2. Seria 2: Rădăcinoasele şi bulbii
    1. Hreanul
    2. Ceapa
    3. Usturoiul
  3. Seria 3: plantele uscate
    1. Dafinul
    2. Cimbrişorul
    3. Salvia
  4. Seria 4: mirodeniile
    1. Nucşoara
    2. Piperul
    3. Scorţişoara
    4. Ienupărul
    5. Cuişoarele
  5. Seria 5: sucurile naturale
    1. Zeama de lămâie
    2. Sucul de grepfruit (în maioneze uşoare)
    3. Sucul de roşii
    4. Sucul de ananas proaspăt în salate de fructe sau de legume crude
  6. Seria 6: preparate
    1. Oţet din cidru
    2. Sare de ţelină
      ulei de morcovi
    3. Iaurt proaspăt  pentru înlocuirea smântânii
  7. Seria 7: produse cu regim special:
    1. Pudră din iarbă de mare sau din cereale. Este bogată în iod şi ajută la arderea grăsimilor. Se va presăra peste mâncărurile din peşte (gustul său poate mai puţin plăcit peste legume)
    2. Propolisul sub formă de ulei sau pudră, ajută foarte mult secreţia bilei

SA RECAPITULEZ ALIMENTELE CARE AU CALORII NEGATIVE SAU PRODUSE ANTIGRASIME:

  1. LEGUME
-          anghinare
-          sparanghel
-          sfeclă
-          morcov
-          ţelină
-          cicoare
-          varză brocoli
-          varză verde
-          conopidă
-          castravete
-          dovlecel
-          creson
-          andive
-          spanac
-          fasole verde
-          lăptuci
-          fetică
-          nap
-          ceapă
-          ardei iute
-          păpădie
-          ridiche neagră
-          ridichi de lună
Toate aceste alimente conţin 90-95% apă şi foarte puţine proteine, urme infime de grăsimi şi un minim de hidrocarbonaţi, dar conţin multe vitamine şi săruri minerale. Valoarea lor calorică variază între 50 şi 120 calorii la 100 de grame.
Toate acestea explică faptul că ele nu provoacă deloc îngrăşarea. Din contra, digerarea lor cere tot atâta cere tot atâta cheltuială de energie ca şi alimentele bogate în calorii.

  1. CONDIMENTE SI MIRODENII
-          usturoi
-          busuioc
-          tarhon
-          mărar
-          cuişoare
-          mentă
-          pătrunjel
-          cimbru
-          salvie
-          cimbrişor
Condimentele produc ptialina şi ameliorează digestia. Ele au, în acelaşi timp, o putere tonifiantă şi contribuie la distrugerea grăsimilor excedentare. În plus, îmbunătăţeşte simţitor gustul mâncărurilor din legume.
  1. FRUCTE
-          ananas
-          lămâie
-          căpşuni
-          zmeură
-          mandarine
-          mango
-          afine
-          portocale
-          grepfruit
-          papaia
-          mere

De remarcat un lucru: este bine să respecţi regulile din regimul disociat Hey şi să ţii cont de alimentele cu calorii negative.
În următoarele zile voi veni şi cu unele propuneri de meniuri sau reţete.

Succes !

8 comentarii:

  1. Imi place foarte mult cum arata blogul. Am citit de aceste calorii negative care slabesc, dar este vreo sansa sa pun ceva kilograme pe mine, avand in vedere ca de cand sunt vegana am slabit foarte tare. Oare care sunt alimentele care ma echilibreaza ca si greutate, inca sa arat si eu normal?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dina,
    Daca esti mai slabita cred ca este mai bine decat dolofana.
    Ce as face eu in locul tau?
    Sunt multe retete de maioneza din seminte cu legume crude sau fierte la abur,
    prajituri si alte ducliuri raw (sunt cele mai sanatoase), fructe dulci, salate din cartofi noi cu alte legume crude, salate din cruditati cu naut. Painici din secara, faina grau integrala, sau painici raw. Sunt foarte multe retele care te-ar putea ajuta sa mai pui cateva kg, dar eu cred ca nu este cazul. Organismul, atunci cand nu este intoxicat cu mancaruri pe baza de proteina animala si produse extrafine, atunci organisumul se regleza de la sine. Eu cred ca arati normal si nu trebuie sa-ti faci probleme. Rau era sa ai kg in plus, atunci era o problema.
    O zi foarte placuta,
    cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incerc sa mananc mai multe maioneze si dulciuri raw. Niciodata nu am avut multe kilograme (pentru ca am probleme cu glanda tiroida), la inaltimea de 1,54 m aveam 43 kg, cam slabuta, dar aratam cat de cat normal. Acum in timp de 2 saptamani am ajuns la 39 kg si mi se vad toate oasele si mi-e frica sa nu slabesc mai mult. Carne nu mananc de 15 ani, iar lactate si oua de prin februarie anul acesta. Sincer ma simt mult mai bine si nu mai am durerile de cap pe care le aveam inainte, nu ma mai pot plange din cauza sanatatii, dar nu inteleg de ce slabesc asa de mult. Ma gandesc ca poate incepe sa mi se regleaze glanda tiroida si asa se manifesta, sau mi se elimina toxinele din organism si dupa acea o sa mi se echilibreze si greutatea corporala. Mi-am facut o gramada de filme in cap, dar singura solutie este sa mai astept sa vad ce se intampla.
      Scuza-ma ca-ti stic capul cu problemele mele, dar nu prea am la cine sa spun, in afara de mama. O sa incep sa mananc 5 mese pe zi, poate o sa ma ajute. Iti doresc o seara placuta. Cu drag, Dina

      Ștergere
  3. Si eu zic sa mai astepti, mai ales ca spui ca te simti bine. Este adevarat ca detoxul dureaza ceva mai mult, chiar daca este mai dulce la tine, tot ai consumat proteina animala. Poate ca se regleaza tiroida. Daca ai hipo, consuma multe nuci autohtone. Eu le pun in apa de cu seara (le schimb apa de 2-3 ori caci elimina mult iod, dar nu mai sunt iuti) si dimineata imi fac lapte din ele, cu o felie de crochet raw sau paine neagra (de casa) + 1 banana sau unt de caju este un mic dejun copios si delicios. Eu am hipertiroidie si tot consum nuci, dar inumiate.
    Si-mi face placere sa "vorbesc" cu tine. Te mai astept cu mare drag.
    Cu prietenie,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat, asa am sa fac. O duminica placuta.

      Ștergere
  4. Buna ziua, as vrea sa ma apuc si eu de acest regim disociat. am cateva nelumariri. eu sunt vegetariana si ca atare proteine animale nu consum. soia, nautul, lintea,ciupercile la ce categorie intra ca nu le-am gasit in lista...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua...Vreau si eu sa incep regimul insa fiind vegetariana am o problema la lista de proteine. Nu gasesc in lista lintea, soia, nautul si ciupercile. Imi puteti spune in ce categorie se incadreaza?

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Bianca,
    In momentul cand am postat aceste articole ma aflam intr-o perioada de tranzitie, de la consumul de carne la vegetarianism. Aceasta perioada de tranzitie a durat cam 3 ani (cam mult) , iar acum am adoptat raw vegan, deci fara nicio proteina animala, deci sunt mai bine de 4 ani de cand nu mai consum carne. A trecut mai bine de un an de raw food si cred ca ar trebui sa mai revizuiesc putin aceste articole. Dar si in alimentatia raw, vegana, ovo-lacto.... in toate tipurile de alimentatie cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand combini cat mai putine ingredinte, iar combinatiile sa fie cele bune. M-am lamurit din proprie experienta ca este foarte sanatos si benefic pentru organism regimul disociat indiferent de tipul de alimentatie. Eu nu consum la o masa decat un singur fel de mancare si acela destul de simplu alcatuit.
    Leguminoasele precum lintea, fasolea, nautul (la soia am retineri datorita faptului ca nu sunt sigura daca nu este modificata genetic), toate acestea sunt bogate in proteine si deci nu trebuiesc ocolite. Ele nu ingrasa, daca nu le combini cu paine (de fapt paine cat mai putina, chiar deloc!). Ele, totusi, nu intra in categoria caloriilor negative, dar se pot combina cu brio cu alimentele care au calorii negative, cu conditia sa fie compatibile in relatia proteine-glucide. Eu sunt indragostita de supa de linte rosie, si, desi consum raw in proportie de 99%, o data pe luna ma infrupt dintr-o supa de linte, fasole batuta, salata de naut. Insa nu mamanc paine, imi fac crochete raw din seminte, asa sunt sigura ca nu ma ingras. Ba mai fac chiar si mamaliga. Ciupercile le poti consuma fara frica, ele nu ingrasa si sunt hranitoare. Eu le consum crude, in salate. pateuri. Daca le gatesti pe foc, fa o tocanita simpla: 1 ceapa, usturoi, 1 adrei gras, ciuperci, FOARTE putin ulei (facultaiv chiar), cimbru, oregano. Le scazi bine pe foc si le poti consuma cu mujdei de usturoi si putina mamaliguta sau 2 cartofi fierti la abur (in loc de paine). Daca mai ai intrebari si eu pot sa-ti raspund, te astept cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere