Ei bine, în
sfârşit a venit primăvara! Şi, ca un început, grădina, săracă în verde,
descoperă privirilor pâlcuri răzleţe de păpădie. Este un început timid, dar
ochii mei, parcă amorţiţi de albul zăpezilor şi de un martie friguros, au tresărit avizi de viaţă. Şi, dacă în anii
trecuţi smulgeam cu inconştienţă păpădia ce-mi invada grădina, anul acesta am
cules cu grijă şi dragoste frunzele pentru un ospăţ cu parfum de primăvară.
Dacă nu ai
grădină, nu dispera! Faci o plimbare prin parc, pe faleză, sau chiar pe lângă
bloc şi sigur vei găsi păpădie. Nu o smulge din pământ, rupe frunzele, ca, după
o săptămână, să mai faci un castron de salată.
Ingrediente
Proporţiile
le vei alege tu, in funcţie de plăcerea ta sau de posibilităţi:
cât de
multe frunze de păpădie doreşti
ciuperci
ceapă verde
usturoi
verde
roşii
lăstari de
lucernă
măsline
seminţe de
cânepă
ulei virgin
de seminţe floarea soarelui (mie îmi place foarte mult)
suc de
lămâie
sos de soia,
sare
Şi iată cum
am procedat eu:
Era o zi
frumoasă de început de aprilie, liniştită, însorită şi însoţită de cântecul
unui piţigoi agitat. Era ziua pentru semănat bogăţii parfumate de grădină. Am
zărit pe alocuri smocuri de păpădie ce abia îşi ridicase capul din pământ. Din
acel moment am ştiut ce voi mânca la prânz.
Şi, tot din
grădină am cules şi câteva fire de usturoi şi ceapă verde, deşi erau micuţe şi
firave, ca după o iarnă grea şi geroasă peste măsură.
Dar, gata
cu povestitul, acum să-ti spun cum să faci:
Spală cu
grijă frunzele de păpădie căci sunt foarte sensibile. Dacă le ţii prea mult
timp după ce le-ai cules, se vor ofili. Curăţă şi spală ceapa şi usturoiul verde. Lasă-le la scurs într-o
sită.
Taie în
felii ciupercile şi le marinează cam 15 minute cu puţin ulei virgin din seminţe
de floarea soarelui, sos de soia, suc de lămâie şi sare.
După ce
s-au marinat ciupercile, răstoarnă-le într-un bol de salată. Mărunţeşte
păpădia, ceapa şi usturoiul verde şi le răstoarnă peste ciuperci. Adaugă felii
de roşii, seminţele de cânepă şi germenii de lucernă. Sucul de la marinat îl
adaugi şi pe el salatei.
Amestecă
bine până ce s-au îmbrăţişat toate şi ornează cu măsline.
Ştiu că nu
este prea complicată această salată, şi nici nu trebuie, căci lucrurile prea
complicate vor fura din plăcerea degustării şi parfumului. Da, parfumului,
parfum de primăvară timidă şi inocentă, cu rostogoliri de pământ uşor reavăn,
răscolit în unduiri spiralate pentru a primi seminţele unei grădini verzi şi
parfumate. Şi dacă ciupercile amintesc de salatele iernii lungi si istovitoare,
verdele din farfurie cu siguranţă îţi va da bineţea unei primăveri ce, cu
adiere uşor tremurândă de vânt călduţ, îţi va strecura pe sub pleoape vis de
vară fierbinte.
Cred ca e minunata! Intotdeauna mi-a fost teama de frunzele de papadie...de cand am auzit de cat de sanatoase sunt aceste frunze...m-am gandit sa le probez...dar m-am temut...nu stiu de ce..
RăspundețiȘtergereRuxy,
RăspundețiȘtergerenu ai de ce sa te temi. Nu sunt otravitoare nici florile si nici radacinile. Eu le toc te toate si le fac salata. Sanatate curata, indiferent de modul de alimentatie!
pupici.
Hristos a inviat!
RăspundețiȘtergereTentanta salata ta!
RăspundețiȘtergereAdevarat a inviat, Maria!
RăspundețiȘtergereAlexandrina,
RăspundețiȘtergeream avut succes si in fata sotului care este carnivor convins!
O bunatate!!!
RăspundețiȘtergereSi mie imi place!!!
Multumesc draga mea....am si in gradina, insa am un catel care umbla nestingherit peste tot..
RăspundețiȘtergere