luni, 16 aprilie 2012

salata de păpădie şi ciuperci



Ei bine, în sfârşit a venit primăvara! Şi, ca un început, grădina, săracă în verde, descoperă privirilor pâlcuri răzleţe de păpădie. Este un început timid, dar ochii mei, parcă amorţiţi de albul zăpezilor şi de un martie friguros,  au tresărit avizi de viaţă. Şi, dacă în anii trecuţi smulgeam cu inconştienţă păpădia ce-mi invada grădina, anul acesta am cules cu grijă şi dragoste frunzele pentru un ospăţ cu parfum de primăvară.
Dacă nu ai grădină, nu dispera! Faci o plimbare prin parc, pe faleză, sau chiar pe lângă bloc şi sigur vei găsi păpădie. Nu o smulge din pământ, rupe frunzele, ca, după o săptămână, să mai faci un castron de salată.

Ingrediente

Proporţiile le vei alege tu, in funcţie de plăcerea ta sau de posibilităţi:

cât de multe frunze de păpădie doreşti
ciuperci
ceapă verde
usturoi verde
roşii
lăstari de lucernă
măsline
seminţe de cânepă
ulei virgin de seminţe floarea soarelui (mie îmi place foarte mult)
suc de lămâie
sos de soia, sare


Şi iată cum am procedat eu:
Era o zi frumoasă de început de aprilie, liniştită, însorită şi însoţită de cântecul unui piţigoi agitat. Era ziua pentru semănat bogăţii parfumate de grădină. Am zărit pe alocuri smocuri de păpădie ce abia îşi ridicase capul din pământ. Din acel moment am ştiut ce voi mânca la prânz.



Şi, tot din grădină am cules şi câteva fire de usturoi şi ceapă verde, deşi erau micuţe şi firave, ca după o iarnă grea şi geroasă peste măsură.
Dar, gata cu povestitul, acum să-ti spun cum să faci:
Spală cu grijă frunzele de păpădie căci sunt foarte sensibile. Dacă le ţii prea mult timp după ce le-ai cules, se vor ofili. Curăţă şi spală ceapa şi  usturoiul verde. Lasă-le la scurs într-o sită.
Taie în felii ciupercile şi le marinează cam 15 minute cu puţin ulei virgin din seminţe de floarea soarelui, sos de soia, suc de lămâie şi sare.
După ce s-au marinat ciupercile, răstoarnă-le într-un bol de salată. Mărunţeşte păpădia, ceapa şi usturoiul verde şi le răstoarnă peste ciuperci. Adaugă felii de roşii, seminţele de cânepă şi germenii de lucernă. Sucul de la marinat îl adaugi şi pe el salatei.
Amestecă bine până ce s-au îmbrăţişat toate şi ornează cu măsline.


 
Ştiu că nu este prea complicată această salată, şi nici nu trebuie, căci lucrurile prea complicate vor fura din plăcerea degustării şi parfumului. Da, parfumului, parfum de primăvară timidă şi inocentă, cu rostogoliri de pământ uşor reavăn, răscolit în unduiri spiralate pentru a primi seminţele unei grădini verzi şi parfumate. Şi dacă ciupercile amintesc de salatele iernii lungi si istovitoare, verdele din farfurie cu siguranţă îţi va da bineţea unei primăveri ce, cu adiere uşor tremurândă de vânt călduţ, îţi va strecura pe sub pleoape vis de vară fierbinte.

8 comentarii:

  1. Cred ca e minunata! Intotdeauna mi-a fost teama de frunzele de papadie...de cand am auzit de cat de sanatoase sunt aceste frunze...m-am gandit sa le probez...dar m-am temut...nu stiu de ce..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ruxy,
    nu ai de ce sa te temi. Nu sunt otravitoare nici florile si nici radacinile. Eu le toc te toate si le fac salata. Sanatate curata, indiferent de modul de alimentatie!
    pupici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandrina,
    am avut succes si in fata sotului care este carnivor convins!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc draga mea....am si in gradina, insa am un catel care umbla nestingherit peste tot..

    RăspundețiȘtergere