sâmbătă, 28 aprilie 2012

vegan_ salată de cartofi cu mult verde



De când verdele a pus stăpânire pe piaţă şi grădină, salatele cu mult verde au pus stăpânire pe farfuria mea. Mirosuri, parfumuri, amalgam dulce şi sărat, toate la un loc îmi vibrează viaţă.
Iarna a rămas undeva departe, rece şi albă, iar primăvara, deşi acum timidă, îmi dăruieşte o explozie de verde crud şi inocent.
Grădina, atât de darnică în toată esenţa ei, îmi dăruieşte în fiecare zi câte puţin pentru o salată cu mult verde.

Ingrediente 1 porţie:
3 cartofi mijlocii
3 fire ceapă verde
3 fire usturoi verde
1 fir leuştean
1 fir tarhon verde
1 mână măcriş
3 fire pătrunjel verde
1 mână urzică foarte tânără
1 mână frunze de păpădie foarte tânără
3 ciuperci
1 roşie
3 linguri ulei virgin presat la rece din floarea soarelui
1 lingură sos de soia
măsline
sare


Preparare:

Spală bine cartofii şi-i pune la fiert la abur, dar cu tot cu coajă. Dacă este coaja subţire poţi să-l pui cu totul în salată.
Spală bine, în jet de apă rece, toate verdeţurile, după care le mărunţeşti. Urzicile dacă sunt foarte tinere nu pişcă, şi dacă da, atunci le poţi tine în apă rece cam 15 minute, după care le stoci bine de apă şi treci uşor peste ele sucitorul de lemn. Cu siguranţă vor fi mai blânde acum tine şi vei putea să le mărunţeşti.
După ce s-au răcit cartofii îi tai în cuburi de 2-3cm şi-i răstorni în bolul cu verdeaţa.
Taie în  felii subţiri roşia şi ciupercile şi adaugă-le salatei. Amestecă cu puţin ulei virgin de floarea soarelui şi sosul de soia. Ornează cu măsline.

Şi iată o salată care să-ţi încununeze masa şi simţurile. Este o salată cu mult verde, verde de câmpie şi de munte, toate laolaltă, aşezate cu dragostea unei primăveri darnice. Şi amestecul acesta, tandru parcă, îţi alină dorul de zile fierbinţi şi-ţi parfumează clipele de aşteptare. Nu căuta în altă parte dărnicia pământului, căci aici, în farfurie, găseşti vise şi zboruri line ale unei primăveri ce abia a sosit.

4 comentarii: