Cu
siguranţă clipele lungi de iarnă au trecut şi căldura a pus stăpânire pe
simţuri. Câtă fericire să rătăcesc tăcută prin piaţa plină de viaţă!
Nu mă mai
satur să privesc grădina mea ce se înveleşte cu o mantie verde şi, parcă
timidă, îşi alintă crenguţele copacilor ce de curând şi-au împrăştiat florile
pentru a lăsa loc fructelor micuţe şi la început de drum. Verdele ei, crud şi
cald îmi invadează ochii şi tresalt la parfumul ei, iar într-un colţ descopăr un ghemotoc alb de flori de soc.
Le culeg cu
graba unui adolescent şi mă visez în
faţă cu un pahar de socată rece şi pişcătoare.
Şi dacă îţi
place, iată cum am procedat eu:
Am adunat
20 de flori albe şi parfumate pe care le-am însoţit cu 8 litri de apă. Pentru
dulceaţa siropului am adăugat 400 gr miere polifloră şi drojdie uscată bio
activă ½ liguriţă.
Am cules un
mănunchi gros de mentă proaspătă pe care am belduit-o bine cu puţină apă, 2
portocale şi 4 lămâi, toate rase de coaja aceea amăruie, 1 rădăcină de ghimber
de 2-3 cm,
până ce au devenit o cremă foarte fină şi am adăugat-o siropului. Am acoperit
cu un prosop şi am ţinut toată această compoziţie 2 zile la temperatura
camerei. Nu lăsa să fermenteze căci ea şi la rece/ frig tot mai
fermentează; strecoară bine şi le pune
în sticle la rece.
Nu a fost
prima oară când socata era pe masa mea, dar acum a devenit ambrozie dulce
mentolată.
Parfumul
florilor de soc, ameţitor, te incită, încântă şi farmecă de parcă acum le-ai
descoperit, iar dulceaţa lor divină îţi invadează simţurile. Caut cu înfrigurare o definiţie a
sublimului şi nu găsesc decât darul divin al unei bucăţi de grădină, şi,
tremurând cu emoţiile unui adolescent îndrăgostit, ating cu clipa parfumul
socului înfiorat de o adiere dulce de vară.
Un gust nemaipomenit de bun.
RăspundețiȘtergereAsa este DiaMar, este preferatul meu.
RăspundețiȘtergereO combinatie delicioasa.
RăspundețiȘtergerePup si seara minunata!
Asa este Maria. Eu am repetat reteta. Pup si eu.
RăspundețiȘtergere