marți, 15 martie 2011

Inghetata de zmeura

Inghetata ramane preferata mea. Vara, imi racoreste simturile cu adieri de vant domol in pleoape, amprentandu-mi gustul cu dorinti de vacante indepartate si iarna imi rascoleste amintiri de soare torid si miros de fructe proaspat culese.
Dar cel mai bine este sa-ti croiesti singur drumul spre visele incropite, deci pregateste o inghetata din fructe si nu-ti cumpara o crema inghetata cu arome si culori sintetice.
Vara, cand inca soarele nu devine prea indraznet, cand zmeura isi coloraza obrajii si-ti face cu ochiul, imi fac provizii de cateva portii de zmeura pentru iarna, care, desi ma mituieste cu bradul de craciun si zgomotul clopoteilor de plugusor, ramane bonsumflata, moroconoasa si mai capricioasa decat primavara. Atunci, cad narile imi sunt mangaiate de parfumul rosiatic al zmeurei, uit de iarna care parca si-a facut mutatie definitiva, si incerc sa-mi aduc aminte de zambetul sagalnic al soarelui ce-si strecura privirea aurie prin fantele intredeschise ale obloanelor. Doamne ce bine miroase, miroase a vara plina de culori!

Numar de portii: 4-5 (depinde cat de mult te poti abtine!)
Timp de preparar: 15 minute
Timp de gatire: 5-6 ore (inghetatul)
Dificultate: usor

Ingrediente:
300 gr. zmeura congelata
150 ml. smantana
100 gr. zahar
3 albuse

Preparare:
Scoate din congelator zmeura ca sa se dezghete. Este bine sa stea cam 5-6 ore ca sa se incalzeasca pana ajunge la temperatura camerei.

Daca ai albusele ramase de la alte mancaruri este bine sa nu le arunci, ci le pui intr-o punguta la congelator, iar cand se iveste ocazia sa le folosesti. Deci, daca ai albusele in congelator sa le pui si pe ele la decongelare odata cu zmeura.
Daca esti nerabdator, sa stii ca dureaza, deci pregateste totul ca sa poti manca acest desert abia a doua zi.
Cand s-au dezghetat albusele si sunt chiar destul de caldute (doar asa se bat foarte bine)fa o spuma  in care, dupa ce s-au intarit ca pentru bezele, pune zaharul. Eu bat albusele la blender. Se bat foarte bine, dar daca  nu ai blender, sa stii ca se bat foarte bine cu telul.
Dupa ce s-au batut bine albusele si ai indulcit cu zahar, poti amesteca cu zmeura ce-si astepta cuminte randul. Amesteca cu blenderul doar atat cat capata putina culoare.

 Nu trebuie sa amesteci prea mult,  daca ramane putina zmeura intreaga este o adevarata surpiza cand o intalnesti in gura.
 A mai ramas smantana, pe care, o amesteci tot cu blenderul, dar fara sa insisti prea mult. Nu te sfatuiesc sa pui arome, lasa parfumul zmeurei sa invadeze toate colturile imaginatiei caci merita!
Sa ai pregatit un vas pentru congelator, rastoarna compozitia in vas si poti sa cureti cu degetelele urmele groase de spuma de pe peretii blederului. Nu-ti fie teama, nu te vede nimeni, si chiar daca da, ce mai conteaza, a iesit minunat!
 Pune compozitia la congelator si lasa visele sa-ti invadeze simturile: peste cateva ore vei fi savurat acest minunat desert.
Rabdarea iti va fi rasplatita din plin cu miresme parca amortite de zapada ce se mai zburleste la tine. Si daca te gandesti la caldura verii nici nu poti sa nu simti mirosul dulce al zmeurei plimbat cu dragoste de adieri line de vant cu fosnet delicat de frunze adormite la umbra unui tei parca uitat de timp.

4 comentarii:

  1. Ce bine arata! Inca de mica adoram sa "degust" cremele sau inghetata de pe paletele mixerului ... ii spuneam mamei, las' ca te ajut eu:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Intotdeauna, dar INTOTDEAUNA, paletele mixerului, peretii bolurilor sunt si vor fi ale copiilor, care sunt si mai pofticiosi decat noi, dar mai exista placerea de a face ceva, care in mod normal, este echitat ca "nu-i frumos".

    RăspundețiȘtergere