joi, 17 martie 2011

vegan_taitei prajiti

Intotdeauna, cele mai frumoase amintiri sunt cele legate de anii  copilariei, amintiri invaluite in mistrer,   si de clipele petrecute alaturi de bunici. Bunica mea, femeie de la tara, undeva in Moldova, imi gatea foarte multe mancaruri  deosebite, pe care, desi au trecut anii, mi le amintesc ca pe ceva magic. O reteta care ma fascineaza si-mi rascoleste multe intrebari este cea despre care am sa vorbesc acum.
Incerc sa reconstitui aceasta reteta, si, desi nu sunt sigura de reusita, am sa-ti spun cum cred ca facea bunica, iar daca nu am nimerit reteta, iar tu o stii, sa stii ca voi fi foarte fericita daca-mi vei spune cum se face. Acest fel de mancare imi trezeste amintiri dulci si imi tresalta inima de emotii nedefinite, pentru ca imi aduce aminte de bunica mea, femeie simpla, care, cu toata dragostea si devotamentul ei, imi daruia din cunostintele sale si-mi incanta pe cat putea, anii copilariei. Pentru bunica, acest fel de mancare a reprezentat un fel de alint pentru clipele cand eram bolnava si nu putem manca altfel de mancaruri. Deci, voi incerca sa-ti descriu ceea ce am gatit eu cu speranta ca poate am reusit sa ma apropii de ceea ce-mi facea bunica.

Numar de portii: 3
Timp preparare: 10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Dificultate: usor

Ingrediente:
500 gr. taitei
2 morcovi mijlocii
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
4 linguri ulei
sare grunjoasa
paprica dulce
piper macinat
cimbru
curry (optional) si adaugat de mine, nu de buna mea bunica!

Preparare:
Curata de coaja legumele si usutoiul. Pune la fiert apa in care pui putin ulei si un praf de  sare, iar cand da in clocot rastoarna taiteii si-i fierbi conform indicatiilor de pe ambalaj.
Incalzeste putin ulei (2 linguri) intr-o tigaie si inmoaie putin legumele: ceapa taiata marunt, morcovul taiat rondele, iar usturoiul felii.
Este bine sa tii un capac pe tigaie pentru ca legumele mai mult sa fiarba la abur decat sa se prajeasca. Din cand in cand mai arunca si cate o privire la oala in care fierb taiteii. Daca au fiert, pune-i  cu atentie intr-o sita si spala bine in jet de apa rece, dupa care lasa sa se scurga destul de bine.



In tigaia unde s-au inmuiat legumele mai completeaza cu 2-3 linguri de ulei si rastoarna taiteii. Condimenteaza cu piper, paprica, cimbru si daca mai este nevoie putina sare grunjoasa. Eu am adaugat si putin curry, dar nu este musai, mai ales daca nu te pasioneaza acest condiment. Amesteca bine cu o spatula de lemn, dar sa stii ca este bine sa tii focul putin mai iute. Taiteii trebuie sa se prajeasca, dar, de preferat, sa nu se rumeneasca prea mult. Lasi doar cat isi contopesc condimentele parfumurile si culorile, iar taiteii incinsi in tigaie sa-si burduseasca gustul cu ele. Nu te sfii si gusta putin inaite de a inchide focul, poate mai vrei sa adaugi putina sare sau alte condimente.
Cand este gata, inchide focul si fii gata de o incursiune pe taramurile moldave, si daca iti va incanta simturile flamande, sa stii ca osteneala este a unei femeii care, candva a fost bunica mea, dar poate chiar bunica ta!
Dar, in dorinta mea obsedanta de a sti reteta bunicii mele, te rog de data aceasta, daca tu o stii, sa-mi spui si mie, caci de cate ori gatesc acest fel de mancare, narile mi se umplu cu parfumul teiului inflorit de la poarta si parca aud in departare  rasul copiilor de pe ulita prafuita. Intorc privirea spre un colt de zare si incerc din rasputeri sa gasesc un raspuns cu parfum de iasomie si chipul bunicii mele.  Nu, nu este ulita copilariei mele, dar creanga de mar pe care am gasit-o pe marginea mesei imi rascoleste amintiri de mult uitate, iar parfumul taiteilor prajiti imi incanta  dorinta de mai fi copil macar o clipa.

Un comentariu:

  1. Ce pofta mi-ai facut,si la noi se face dar se pune si putina ceapa calita,,,,,este demential de buna,si noua ne facea bunica,iar eu o fac si acuma,<<<<puppp!!!

    RăspundețiȘtergere