sâmbătă, 5 martie 2011

Vegan_ supa de fasole boabe

Din totdeauna  mi-a plăcut fasolea boabe, şi, deşi am puţine variante de gătit, revin cu mare plăcere în bucătărie atunci când îmi propun să –mi încânt familia cu  un  fel de mâncare clasic.
Este posibil să ţi se pară o reţetă banală, dar pentru un începător în ale gătitului, poate fi de ajutor o incursiune în bucătăria mea.
Bine ai venit! Hai să-ti arăt cum gătesc eu această supă minunată.

 Număr de porţii: 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 1 oră şi 30 minute
Dificultate: mediu

Ingrediente:
-          250 gr. fasole boabe
-          ½ ţelină mijlocie
-          1 morcov
-          1 rădăcină pătrunjel sau păstârnac (eu prefer păstârnacul)
-          ½ ardei gras
-          ½ ardei capia
-          1 ceapă
-          3 linguriţe bicarbonat de sodiu
-          2 linguriţe chimion
-          frunze tarhon
-          frunze de pătrunjel verde (uscat, congelat)
-          cimbru
-          sare grunjoasă

Preparare:
 Când eşti hotărât să-ti umpli bucătăria cu miros plăcut de fasole şi alte legume, este bine să ştii cu o seară înainte, şi asta că te ajută să-ti termini mai repede treaba. Cu o seară înainte, spală bine în apă rece fasolea boabe. Eu prefer boabele albe de mărime mijlocie, chiar mici. Am constatat că sunt mai gustoase. După ce le-ai spălat, pune într-un castron mai mare fasolea şi aruncă peste ea multă apă rece (cam de două ori volumul boabelor) şi lasă-le să se odihnească toată noaptea şi să se umfle.
A doua zi, când le vei da bineţe, vei observa că s-au umflat cam de doua ori .
Pregăteşte o oală în care te hotărăşti să prepari supa. Pune fasolea în oală, pune puţină   apă rece (atât cât să o acopere) şi presară 1 linguriţă de bicarbonat. 

 Pune oala pe foc, la foc mijlociu şi lasă să dea în clocot, dar nu prea mult, cam 1 minut după ce a început să fiarbă. Pregăteşte o sită care să poată înghiţi cu bine toate  boabele şi răstoarnă fasolea cu tot cu apă în sită. Eu o pun în cuva spălătorului, căci arunc un jet de apa rece peste boabele de fasole ,după care clătesc puţin şi oala. Să nu te sperii: apa în care au fost opărite boabele de fasole şi bicarbonatul se va colora în verde (se spune că sunt toxine). Deşi pare plictisitor, este de recomandat să opăreşti fasolea cu câte 1 linguriţă de bicarbonat de 3 ori în total. Nu mă întreba de ce fac lucrul aceste de 3 ori. Nu are nicio semnificaţie, doar că de 2 ori mi se pare puţin, iar de 4 ori o chinui prea mult.
Cât fasolea este astfel scuturată de toxine, pregăteşte legumele pentru supă. Curătă de coajă ceapa şi rădăcinoasele, iar la ardei curăţă de cotor şi seminte. După aceaste operaţiuni, spală cu apă rece.
După ce ai terminat de opărit fasolea în trei ape, ai spălat-o sub jetul de apă rece, atunci poţi spune că începi să prepari supa. Opărirea fasolei este necesară pentru că, fără această operaţiune, devine  greu de digerat.  In apa în care vei prepara supa să nu uiţi să presari chimionul. Eu pun în orice fel de mâncare de fasole boabe. Ajută la digestie şi ne scapă de crampele care ne aduc, de cele mai multe ori, in pargul de a renunţa să mâncăm fasole.

 Rade pe răzătoarea cu ochiuri mari rădăcinoasele şi, împreună cu ceapa tăiată mărunt, tăvăleşte-le în puţin ulei ce l-ai pus la încălzit într-o tigaie.
 Nu ţine prea mult legumele în ulei, ci doar să le înmoi puţin, după care răstoarnă-le în oala de supă lângă boabele de fasole. Acolo se vor contopi cu fasolea şi în tot timpul fierberii vor împrumuta miresme cunoscute, dar adorate.
Când mai este puţin de fiert supa, să nu uiţi că mai de adăugat ardeiul gras şi capia, pe care  le tai în cuburi mici şi le răstorni în supă. Timpul de fierbere indicat este informativ; poate fierbe mai repede sau mai greu asta în funcţie de tipul de fasole.

Tot când răstorni ardeii, să nu uiţi să condimentezi cu frunze de tarhon şi cimbru. Şi la fel de importanta este şi sarea. Acum poţi săra după gust. Mai lasă la fiert cam 10-15 minute până când fierb şi ardeii.
Sfat: cantiatea de apă pentru supă este bine s-o „pui din ochi”, adică în funcţie de cât de „groasă” vrei să fie: cu mai multă fasole în castron sau cu supă mai multă şi limpede.



Nimic nu poate fi complicat dacă vrei, şi mai cu seamă să ştii că mâncarea va fi delicioasă dacă, împreună cu  cei dragi, ţi-ai propus o incursiune în cămara amintirilor, şi vei răsfăţa legumele cu toată dragostea ta. Căci  priceperea poate da gust mâncărurilor, iar farmecul îmbietor cu amintiri din bucătăria bunicii poate să ne răsfeţe cu miresme de mult uitate.

4 comentarii:

  1. Daca pui legumele la fiert odata cu fasolea, pana fierbe fasolea, legumele se istovesc complet si isi pierd prea mult din parfum, culoare si valoare. Cum sa foerbi legumele tot atat timp cat si fasolea? Asadar, atunci cand fasolea este invinsa, adica e cam aproape sa fie fiarta, se pun si legumele. Dar asta e o supa prea ruseasca. Adevarata supa de fasole se face astfel: Se taie toate legumele cuburi mijlocii precum si tarhonul si se pun intr-un tifon. Pe la mijlocul fiertului se scufunda legumele astfel incat din ele sa iasa in fasole parfumul si ceva zeama strecurata de catre tifon. Cand fasolea este fiarta bine, se scot legumele afara si se mananca separat de catre cine vrea. Fasolea mai fierbe in continuare cu 4 linguri de ulei de masline extravirgin pana cand acest ulei se incorporeaza complet in fasole. Separat de toaca marar. Se serveste supa de fasole fierbinte, peste care se presara marar. (Serban Vasile)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca pui legumele la fiert odata cu fasolea, pana fierbe fasolea, legumele se istovesc complet si isi pierd prea mult din parfum, culoare si valoare. Cum sa foerbi legumele tot atat timp cat si fasolea? Asadar, atunci cand fasolea este invinsa, adica e cam aproape sa fie fiarta, se pun si legumele. Dar asta e o supa prea ruseasca. Adevarata supa de fasole se face astfel: Se taie toate legumele cuburi mijlocii precum si tarhonul si se pun intr-un tifon. Pe la mijlocul fiertului se scufunda legumele astfel incat din ele sa iasa in fasole parfumul si ceva zeama strecurata de catre tifon. Cand fasolea este fiarta bine, se scot legumele afara si se mananca separat de catre cine vrea. Fasolea mai fierbe in continuare cu 4 linguri de ulei de masline extravirgin pana cand acest ulei se incorporeaza complet in fasole. Separat de toaca marar. Se serveste supa de fasole fierbinte, peste care se presara marar. (Serban Vasile)

    RăspundețiȘtergere
  3. Serban, reteta este intersanta, dar ai omos un lucru: fasolea se opareste INAINTE in trei ape, timp in care ea fiebe destul ca, mai apoi, legumele sa nu fiarba prea mult timp cu fasolea.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere