vineri, 27 mai 2011

chec cu nuci şi glazura de ciocolată neagră

















Mirosul de ciocolată caldă îmi dă fiorii unei călătorii cu destinaţie exotică. De ce? Probabil că parfumul unic de cacao îmi pictează pe retină plaje cu nisip fin şi foşnet mătăsos de valuri înspumate.
Dar vacanţa este departe, doar un vis cu speranţe aurii, şi, ca o recompensă, grădina mea  proaspăt înverzită îmi aduce un plăcut sentiment de împlinire. 
Azi, o zi însorită, am dedicat, ca o ofrandă, un dulce aromat, pentru florile de liliac ce stau să-şi ia rămas bun până la anul.

Ingrediente:
-          8 ouă
-          10 linguri zahăr
-          8 linguri  ulei
-          250 gr. făină
-          1 plic praf de copt
-          1 paf de sare
-          2 linguri cacao
-          150 gr. nuci
-          1 ciocolată amăruie neagră
























Preparare:
Într-un bol, bate albuşurile spumă, după care adaugă pe rând cele 8 linguri de zahar mixând mereu până ce compoziţia se întăreşte ca bezeaua.
Răstoarnă în bol, unul câte unul, gălbenuşele, mixând mereu.
După ce s-au încorporat gălbenuşele, adaugă pe rând uleiul, făina şi praful de copt. Mixează bine până ce toate acestea s-au încorporat bine. Din compoziţia rezultată, pune deoparte în alt bol cam jumătate. În această compoziţie adaugă cacao şi nucile sfărâmate uşor.
Unge două tăvi de chec cu puţin ulei şi tapetează cu griş.
Răstoarnă compoziţia fără nuci în ambele tăvi, după care completezi cu compoziţia cu nuci şi cacao.
Pregăteşte cuptorul şi-l încinge la 160ºC (mediu spre mic la gaze), şi coace checul 30-35 minute. Este bine să faci testul cu scobitoarea: dacă scobitoarea rămâne curată după ce ai înţepat checul, atunci este copt; dacă ea are urme de compoziţie, atunci la mijloc nu este copt şi mai trebuie să rămână în cuptor.
După ce s-a copt, răstoarnă checul pe nişte tăvi sau grătare şi lasă la răcit.
Separat, într-un castronel, rupe în bucăţi ciocolata si adaugă ½ ceaşcă de cafea cu apă. Eu am topit  ciocolata la cuptorul cu microunde, dar poţi s-o topeşti şi pe foc.
Răstoarnă glazura peste chec, dar este bine să fie puţin călduţă.


























Fii generos şi tapetează cu multă ciocolată, căci, atunci când vei simţi gustul delicat, uşor amărui al ciocolatei vei şti că meriţi răsfăţul ei. Nopţile  cu aer tropical ce-ţi vor cuprinde în curând somnul, te vor purta în grădina înrourată cu dorinţa şi speranţa că ele te vor mângâia cu duioşie mult timp, iar serile cu iz de clopoţei şi miros de brad încărcat cu aripi de nea, vor fi cât mai îndepărtate, căci abia acum vine vara. Fii fericit căci florile de liliac te-au mângâiat şi te-au binecuvântat cu parfumul ce-ţi umple nările înfometate de căldură, căci te-a cuprins fiorul ce-ţi străbate simţurile şi te anunţă ca vara a venit.

4 comentarii:

  1. Wow,ce bunatate si ce bine arataaaa!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai draga Gratziela,m-a cucerit felia ta de chec (gustul il banuesc bun)dar aspectul este minunat,iar nucile parca-s petale de liliac...si eu n-am mirosit liliacul de cativa ani...dar au inceput sa infloreasca teii si ma-mbat cu mirosul lor!!!!
    Te pup cu drag si un sfarsit de saptamana cat mai inmiresmat!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Alynusa,
    pupici si o duminica placuta

    RăspundețiȘtergere
  4. @Petronela,
    Imi pare nespus de rau ca nu ai in curte un liliac, dar iti promit ca daca vii in tara si treci in drumul tau spre casa pe la mine, iti voi cu cea mai mare dragoste unul din curte ca sa-ti aduca aminte de mine si de plaiurile acestea.
    Pupici, si zile frumoase si insorite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere