joi, 25 august 2011

Vegan_ jeleu cremă din prune

Revin cu o nouă reţetă pentru Dulce Românie, provocarea lunii august, a cărei gazdă Gaby_d , mi-a făcut onoarea de a mă invita. Şi spun revin, căci am mai avut o reţetă postată de curând prăjitură cu prune şi scorţişoară.
Cum una din teme este pruna, vin o nouă reţetă, foarte uşor de preparat, bine venită atunci când îţi vin musafiri şi timpul îţi lipseşte, sau când, în nebunia zilelor din săptămână, îţi doreşti un dulce preparat rapid, uşor, răcoritor şi pe care îl poţi servi şi copilului fără să-ţi faci probleme.  O recomand şi în regimul disociat Hey 

Nr. porţii: 12
Timp preparare: 15 minute
Timp aşteptare:  15 minute
Dificultate: foarte uşor
Categorie:  dulciuri, desert

 Ingrediente:
200gr. prune foarte coapte
2 plicuri jeleu
50gr. zahar
20gr. nuci pentru decor
2 linguri scorţişoară
ciocolată neagră rasă pentru ornat sau cacao 
Preparare:
Spală prunele şi le scoate sâmburii. Răstoarnă-le într-o crăticioară şi le mixează bine cu un blender vertical. Amestecă cu zahăr crema rezultată, pune la aşteptat cam ½ oră apoi pune-le la fiert pe foc mic. Când începe să fiarbă adaugă jeleul pe care l-ai topit în puţină apă călduţă (cam 2-3 linguri) şi scorţişoara. Mai lasă 2 minute pe foc, după care răstoarnă jeleul în nişte forme. Eu am folosit forme din silicon pentru brioşe, se poate scoate mult mai uşor din formă. Dar, înainte de a răsturna jeleul în forme, pune în fiecare formă miez întreg de nucă. Trebuie să te grăbeşti deoarece jeleul se întăreşte relativ repede (cam 5 minute). Poţi să pomădezi cu puţină cacao sau ciocolată neagră rasă.
Lasă puţin la rece pentru  ca, atunci când vei gusta, să te întâmpine o plăcută răcoare, urmată de licoarea unui gust parcă cunoscut, uşor acrişor, de prună brumărie, coaptă şi zemoasă, urmată de aproape de miros de scorţişoară, parfum ce înnobilează tot ce cu dragoste atinge. Nu te sfii să dai frâu imaginaţiei şi dorinţei de a mai încerca odată să te afunzi copilăreşte în fotoliu şi să  te înfrupţi şi din a doua cupă, căci ea, pruna, te va mângâia cu duioşia unei zile de vară târzie şi cu parfum de toamnă îmbelşugată ce va să vină.



4 comentarii:

  1. mmm..............ce bun trebuie sa fie.
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Maria,
    l-am facut la inceput din joaca si, culmea, a iesit foarte bun.
    O seara foarte placuta,

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca e foarte bun!arata si foarte bine!
    Succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere