vineri, 2 septembrie 2011

buzunar umplut cu caş de oaie


Plăcinţelele cu brânză sărată ocupă un loc important la antreuri. Sunt destul de uşor de preparat, sunt simple, cu ingrediente fără prea multe fasoane, aşa cum îmi plac mie.
Ingrediente:
            Aluatul de pâine:
500 gr. amestec făină (300 gr. făină neagră +200 gr. făină 600)
1 cub 25 gr. drojdie proaspătă
250ml apă
3 linguri ulei de măsline
2 linguriţe zahăr
1 linguriţă rasă sare grunjoasă
            Umplutura:
300 gr. caş de oaie sau capră
1-2 castraveţi muraţi
mărar verde
            Topping:
1 ou
 Preparare

Eu am făcut un aluat de pâine aşa ca aici , cu excepţia că nu am pus în compoziţie seminţe. Tu decizi, dacă doreşti poţi adăuga în aluatul de pâine seminţe de chimen, dar ai grijă, sunt destul de parfumate şi dure la gust, deci adaugă doar 2 linguriţe de seminţe.
După ce ai lăsat aluatul să dospească (până îşi dublează volumul), întinde o foaie cam 5mm grosime, taie pătrate de 6x6cm, aşează fâşii de caş de 1cm grosime, câte o felie subţire de castravete murat şi puţin mărar verde.
 Uneşte două capete paralele în aşa fel încât să-ti rezulte un dreptunghi, lipeşte-le prin presare cu furculiţa, aşează-le într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu griş. Unge plăcinţelele cu ou bătut şi (opţional) presară deasupra câteva fire de sare grunjoasă.  Nu este nevoie să le laşi la crescut, ele îşi vor mări volumul în cuptor, vor fi destul de pufoase şi nu se vor „lăsa” după ce le scoţi din cuptor.
Încinge cuptorul la 170°C  (mediu de gaze) şi coace până ce plăcinţelele devin aurii (cam 30 minute maxim).
Plăcinţelele umplute cu caş sunt precum cele cu răvaşe, mici, delicate, şi chiar dacă înăuntru nu găseşti niciun bileţel, vei fi surprins plăcut de parfumul şi gustul caşului ce s-a împrăştiat obraznic în unduiri de arcuş îmbrăţişând cu duioşie pâinea cu parfum de grâu răsfirat de vânt de vară.  


7 comentarii:

  1. Ce reteta minunata!!!dar imi lipseste si casul si castavetii...pot sa ma servesc doar virtual???ca arata taaare bine.
    Pupici si o seara frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Petronela.
    Si, da, te poti servi cu cea mai mare placere. Imi pare rau ca nu poti servi si in realitate.
    Acum sunt plecata la Mosie si nu stiu de ce nu pot interveni la bloguri (asa mi se intampla mereu cand nu sunt la Galati), nu pot posta comentarii (doar la blogul meu pot), etc. Cand am sa sosesc la Galati voi face un tur complet la toti prietenii mei virtuali, caci imi este dor de ei, si de tine.
    Pupici si un weekend cat mai placut.

    RăspundețiȘtergere
  3. arata foarte bine, concediu placut !

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac cand sunt scoase din cuptor. Week-end plcut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Mandala,

    A fost o scurta vacanta (de 2 saptamani!!!) si stii care a fost culmea? Nici macar nu a fost planificata, dar s-a intamplat sa fie "un gol" la birou, si atunci am fugit la Mosie (am sa va povestesc si despre Ea).
    Te imbratisez cu drag si abia astept sa mai sporovaim.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sara&Miki,
    Ai perfecta dreptate. Sunt minunati atunci, calzi si aburind cu miros de paine coapta.
    O sambata foarte placuta.

    RăspundețiȘtergere