Mă crezi că
până acum nu am ştiut adevăratul gust al
ciupercilor? Atunci când le preparam se înmuiau şi se îmbibau de apă şi nu prea
eram fan, dar acum… Ei bine, acum am avut o adevărată surpriză, căci textura
ciupercii champignon este alta decât cea
fiartă. Este compactă, dar fragedă, dulce, soft, o adevărată încântare! Când am
gustat prima oară dintr-o ciupercă crudă (şi, din păcate, trebuie să recunosc
că până acum nu am făcut-o!), am rămas uimită şi m-am bucurat precum un copil
care şi-a găsit jucăria preferată.
Şi nici în
acest caz nu am să mă dezmint, îmi plac reţetele simple, fără prea multe
combinaţii, pentru că amalgamul de ingrediente, de cele mai multe ori, îţi
zăpăceşte mirosul şi gustul.
Iată ce am preparat în
zilele plăcute de toamnă târzie pe care le-am petrecut la Mosie.
Nr. porţii: 3
Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw vegan food_mancaruri
Ingrediente:
9 pălării
de ciuperci champignon
1 morcov
mijlociu
1 ceapă
albă micuţă
2 linguri
ulei sâmburi de struguri extravirgin
mărar tocat
mărunt
cimbru
sosul de roşii:
2 roşii
coapte şi zemoase
2 căţei de
usturoi
1 lingură
ulei sâmburi de struguri extravirgin
cimbru
tarhon
Preparare:
Spală
ciupercile la jet de apă rece, dar rapid să nu se îmbibe de apă, după care
rupe-le codiţa (le poţi folosi la o salată) şi pune-le pe un şervet de hârtie
să se scurgă de apă, după care pune câteva
picături de ulei din sâmburi de struguri extravirgin. Lasă câteva minute la macerat, iar
între timp spală morcovul şi rade-l pe răzătoarea mică, curăţă ceapa şi
mărunţe-o. Amestecă morcovul şi ceapa, mai pune puţin ulei, cimbru mărunţit şi sare,
dar foarte puţină sau deloc, căci morcovul este atât de parfumat şi de dulce
încât nu este nevoie de sare. Umple pălăriile ciupercilor cu acest amestec şi
asezonează cu mărar tocat.
Sosul de
roşii este foarte simplu de preparat: aşezi într-un blender toate ingredientele
şi le mixezi până obţii o cremă fină.
Sosul de
roşii, poţi să-l foloseşti la mai multe salate sau legume, dar despre acest
lucru am să-ţi povestesc altă dată.
Ştii ce-am
făcut când am terminat?! Mi-am înfipt furculiţa cu nerăbdare ascunsă,
căci nu foamea m-a îndemnat ci, mai degrabă, culorile diafane şi delicate care
se răsfirau în farfurie, iar nările-mi somnolente s-au trezit la atingerea delicată
a parfumului de morcov. Nu, nu m-am înşelat, morcovul, dulce zemos, zglobiu şi
alintat, îşi răsfiră cu dragoste trena aurie îmbrăţişând tandru ciupercile
aşezate cuminţi în farfurie. Un deliciu
pentru toate anotimpurile să-l poţi lua cu tine peste tot.
Minunat arata!!! m-au sedus imaginile!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Antonina, dar incerca sa vezi ce gust placut au. Pe mine m-au cucerit!
RăspundețiȘtergereSubsvriu si eu, arata minunat. Pozele sunt foarte reusite!
RăspundețiȘtergereMultumesc Sara&Miki,
RăspundețiȘtergereDaca ma apreciezi tu, sigur am reusit niste fotografii bunicele!
O saptamana insorita!
ce bine arata ,imi inchipui si ce bune au fost, pozele de nota 10 imi place cum ai focalizat pe ciuperci si fundalul putin estompat ,as vrea si eu sa fac asa poze reusite !
RăspundețiȘtergereMandala,
RăspundețiȘtergereIncep deja sa ma umflu in pene... ei, se mai intampla... norocul incepatorului!
Arata ff apetisant!
RăspundețiȘtergereArata f apetisant!
RăspundețiȘtergereCristina,
RăspundețiȘtergereAu fost delicioase!