vineri, 21 octombrie 2011

Raw vegan_ ciuperci umplute cu morcovi


Mă crezi că până acum nu  am ştiut adevăratul gust al ciupercilor? Atunci când le preparam se înmuiau şi se îmbibau de apă şi nu prea eram fan, dar acum… Ei bine, acum am avut o adevărată surpriză, căci textura ciupercii champignon  este alta decât cea fiartă. Este compactă, dar fragedă, dulce, soft, o adevărată încântare! Când am gustat prima oară dintr-o ciupercă crudă (şi, din păcate, trebuie să recunosc că până acum nu am făcut-o!), am rămas uimită şi m-am bucurat precum un copil care şi-a găsit jucăria preferată.  
Şi nici în acest caz nu am să mă dezmint, îmi plac reţetele simple, fără prea multe combinaţii, pentru că amalgamul de ingrediente, de cele mai multe ori, îţi zăpăceşte mirosul şi gustul.
Iată ce am preparat în zilele plăcute de toamnă târzie pe care le-am petrecut la Mosie.

Nr. porţii: 3
Timp de preparare: 20 minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw vegan food_mancaruri

Ingrediente:
9 pălării de ciuperci champignon
1 morcov mijlociu
1 ceapă albă micuţă
2 linguri ulei sâmburi de struguri extravirgin
mărar tocat mărunt
cimbru
            sosul  de roşii:
2 roşii coapte şi zemoase
2 căţei de usturoi
1 lingură ulei sâmburi de struguri extravirgin
cimbru
tarhon


Preparare:
Spală ciupercile la jet de apă rece, dar rapid să nu se îmbibe de apă, după care rupe-le codiţa (le poţi folosi la o salată) şi pune-le pe un şervet de hârtie să se scurgă de apă, după care pune câteva picături de ulei din sâmburi de struguri extravirgin. Lasă câteva minute la macerat, iar între timp spală morcovul şi rade-l pe răzătoarea mică, curăţă ceapa şi mărunţe-o. Amestecă morcovul şi ceapa, mai pune puţin ulei, cimbru mărunţit şi sare, dar foarte puţină sau deloc, căci morcovul este atât de parfumat şi de dulce încât nu este nevoie de sare. Umple pălăriile ciupercilor cu acest amestec şi asezonează cu mărar tocat.
Sosul de roşii este foarte simplu de preparat: aşezi într-un blender toate ingredientele şi le mixezi până obţii o cremă fină.
Sosul de roşii, poţi să-l foloseşti la mai multe salate sau legume, dar despre acest lucru am să-ţi povestesc altă dată.
Ştii ce-am făcut când am terminat?! Mi-am înfipt furculiţa cu nerăbdare ascunsă, căci nu foamea m-a îndemnat ci, mai degrabă, culorile diafane şi delicate care se răsfirau în farfurie, iar nările-mi somnolente s-au trezit la atingerea delicată a parfumului de morcov. Nu, nu m-am înşelat, morcovul, dulce zemos, zglobiu şi alintat, îşi răsfiră cu dragoste trena aurie îmbrăţişând tandru ciupercile aşezate cuminţi în farfurie.  Un deliciu pentru toate anotimpurile să-l poţi lua cu tine peste tot.

9 comentarii:

  1. Minunat arata!!! m-au sedus imaginile!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Antonina, dar incerca sa vezi ce gust placut au. Pe mine m-au cucerit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Subsvriu si eu, arata minunat. Pozele sunt foarte reusite!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Sara&Miki,

    Daca ma apreciezi tu, sigur am reusit niste fotografii bunicele!
    O saptamana insorita!

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata ,imi inchipui si ce bune au fost, pozele de nota 10 imi place cum ai focalizat pe ciuperci si fundalul putin estompat ,as vrea si eu sa fac asa poze reusite !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mandala,
    Incep deja sa ma umflu in pene... ei, se mai intampla... norocul incepatorului!

    RăspundețiȘtergere