Supele
cremă… ei da, supele cremă sunt cele mai rafinate expresii
dintr-un amalgam de legume.
Sunt fine,
moi, pufoase, prietenoase şi chiar te invită la visare.
… şi
chiar dacă eu nu mai mănânc mâncare gătită la foc, familia mea doreşte să rămână
fidelă mâncării preparate la foc, şi prin urmare trebuie să le gătesc lor. Cum
am fost la Mosie, am
cules ultimele gulii, şi, ca un dezmăţ culinar, am preparat pentru ai mei o supă
cremă.
nr. porţii: 6
timp de preparare: 15 minute
timp de gătire: 1 oră
dificultate: foarte uşor
categorie: supe, ciorbe
ingrediente:
3 gulii
mari
1 morcov (facultativ_ eu nu am reuşit să renunţ la el!)
1 ţelină
mijlocie
1 ceapă
mare
1 rădăcină
pătrunjel sau păstârnac (eu prefer păstârnacul)
3 cartofi
mijlocii
2-3 linguir ulei presat la rece din floarea soarelui
piper alb
măcinat
tarhon
frunze de
pătrunjel
preparare:
Curăţă de
coajă legumele, spală-le în jet de apă rece, taie cuburi şi pune-le la fiert
într-o oală cu apă fierbinte. Apa trebuie să depăşească volumul legumelor cam
cu 2-3 degete (cam ciudată comparaţie nu?). Sărează după gust şi lasă la fiert
până ce au fiert legumele. În timpul fierberii poţi adăuga puţin tarhon
mărunţit, şi dacă îţi place puţin condimentat, răsfiră câteva fire de piper alb
măcinat.
Prefer să
pun cartofi la fiert, la orice fel de supă cremă, aceştia înlocuind cu succes
rântaşul de făină. Niciodată nu am folosit rântaş de făină în nici un fel de
mâncare pentru că este foarte greu şi nu este prietenos cu stomacul, ficatul şi
fierea, cartofii şi chiar grişul,
înlocuindu-l cu succes.
Strecoară supa şi pune-o
deoparte, după care mixează bine legumele fierte până ce au devenit un
piure.
Adaugă
uleiul, şi mixează să se amestece bine cu legumele. Acum
completează piureul cu maioneza pe care o prepari ca aici amestecând mereu până ce şi
acestea s-au încorporat piureului. Adaugă
puţin câte puţin din supa strecurată (ca să nu se facă cocoloaşe). Cam atât!
Când
serveşti adaugă puţină culoare şi gust răsfirând peste supă frunze tocate de tarhon şi pătrunjel.
Rafinamentul
şi-a dat întâlnire cu tine şi ţi-a presărat în farfurie un amalgam de legume
contopite. Soarbe uşor din supă şi vei descoperi alianţe şi prietenii
plăcute, vei găsi parfum de grădină
înviorată de roua dimineţii, gusturi noi ce parcă abia acum le descoperi şi
un vânt uşor de vară te va conduce spre visare, când, în zile reci de iarnă te
vei fi simţit înconjurat de verdele plăcut al verii.
Foarte buna. Si eu ador supele crema.
RăspundețiȘtergereNu am mancat niciodata dar arata asa de bine ca ma tenteaza sa gust.
RăspundețiȘtergereSeara buna si frumoasa iti doresc!
Bine te-am regasit,a trecut ceva vreme de cand nu ne-am auzit.Mie imi plac supele crema asa ca desigur imi place si reteta ta.Pare foarte buna..
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru alegerea facuta,ma refer la mancare fara foc,cred ca trebuie o mare forta si curaj in a lua asa o decizie!
Te pup si-ti urez o dumineca placuta!
Tare bine mai arata! n-am facut supa din gulii.. e de retinut.. E buna rau,nu??
RăspundețiȘtergereMaria,
RăspundețiȘtergereIncearca si vei vedea ca este foarte buna. Mie imi place foarte mult.
O saptamana insorita si placuta!
Cristina,
RăspundețiȘtergereSupele creme sunt preferatele mele.
Antonina,
RăspundețiȘtergereMama este experta in supa crema din gulii. Nu cred ca am s-o pot egala. Este bestiala, cel putin pentru mine. Dar cel mai bine incerci sa vezi daca este pe placul tau, merita!
Te salut Petronela,
RăspundețiȘtergereSa stii ca imi era dor de tine si ma bucur nespus ca nu m-ai uitat!
Cu alegerea raw vegan food nici nu stiu sa-ti spun... de mult ma indemna sa incerc; cred ca si mancarea se potriveste pentru fiecare om in parte, caci gusturile si placerile culinare nu pot fi identice pentru toata lumea. Cert este ca imi place ce mananc si totul imi pare o aventura placuta. Nu este vorba de curaj ci mai degraba o alegere a unui stil de viata.
te pup cu drag si-ti urez o saptamana foarte placuta si insorita.
Acum sunt la Mosie si aseara a nins ca in basme.... dar prea devreme... inca mai visez la vara insorita....
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAdor supele din gulii. Prin urmare ma voi infrupta din a ta ca tare bine arata :)
RăspundețiȘtergereBrandusa,
RăspundețiȘtergereCu cea mai mare placere, acum pun intr-o cupa de supa. Te astept cu mult drag.
Nu am mancat niciodata,dar sigur asi incerca!!!
RăspundețiȘtergereTe pup dulce!!!
Alynusa,
RăspundețiȘtergereStiu ca in Moldova nu se prea cultiva guliile si este pacat. Poti incerca, mie imi plac foarte mult.
Pup cu drag
am sa incerc si eu reteta ta ,nu am mai mancat asa ceva.
RăspundețiȘtergereiar m-am mai uitat la pozele cu mosia si m-am indragostit iremediabil de coltul tau de rai!sa va bucurati de el, cred ca si iarna este ul loc de poveste!
Mandala,
RăspundețiȘtergerebuna mea prietena, poti incerca supa, guliile sunt delicioase in multe retete: supe, salate, mancaruri.
Oh, Mosia pentru noi este intr-adevar coltul nostru de rai! Iar iarna este de basm.