sâmbătă, 15 octombrie 2011

vegan_supă cremă cu gulii


Supele cremă… ei da, supele cremă sunt  cele mai rafinate expresii dintr-un amalgam de legume.  
Sunt fine, moi, pufoase, prietenoase şi chiar te invită la visare.
… şi chiar dacă eu nu mai mănânc mâncare gătită la foc, familia mea doreşte să rămână fidelă mâncării preparate la foc, şi prin urmare trebuie să le gătesc lor. Cum am fost la Mosie,  am cules ultimele gulii, şi, ca un dezmăţ culinar, am preparat pentru ai mei o supă cremă.
nr. porţii: 6
timp de preparare: 15 minute
timp de gătire: 1 oră
dificultate: foarte uşor
categorie: supe, ciorbe

ingrediente:
3 gulii mari
1 morcov  (facultativ_ eu nu am reuşit să renunţ la el!)
1 ţelină mijlocie
1 ceapă mare
1 rădăcină pătrunjel sau păstârnac (eu prefer păstârnacul)
3 cartofi mijlocii
2-3 linguir ulei presat la rece din  floarea soarelui
piper alb măcinat
tarhon
frunze de pătrunjel
sare grunjoasă (sau marină)

maioneza ca aici

preparare:
Curăţă de coajă legumele, spală-le în jet de apă rece, taie cuburi şi pune-le la fiert într-o oală cu apă fierbinte. Apa trebuie să depăşească volumul legumelor cam cu 2-3 degete (cam ciudată comparaţie nu?). Sărează după gust şi lasă la fiert până ce au fiert legumele. În timpul fierberii poţi adăuga puţin tarhon mărunţit, şi dacă îţi place puţin condimentat, răsfiră câteva fire de piper alb măcinat.
Prefer să pun cartofi la fiert, la orice fel de supă cremă, aceştia înlocuind cu succes rântaşul de făină. Niciodată nu am folosit rântaş de făină în nici un fel de mâncare pentru că este foarte greu şi nu este prietenos cu stomacul, ficatul şi fierea, cartofii şi chiar  grişul, înlocuindu-l cu succes.
Strecoară supa şi pune-o deoparte, după care mixează bine legumele fierte până ce au devenit un piure.  
 Adaugă uleiul, şi  mixează să se amestece bine cu legumele. Acum completează piureul cu maioneza pe care o prepari ca aici   amestecând mereu până ce şi acestea s-au încorporat piureului.  Adaugă puţin câte puţin din supa strecurată (ca să nu se facă cocoloaşe). Cam atât! 
Când serveşti adaugă puţină culoare şi gust răsfirând peste supă frunze tocate  de tarhon şi pătrunjel.
Rafinamentul şi-a dat întâlnire cu tine şi ţi-a presărat în farfurie un amalgam de legume contopite. Soarbe uşor din supă şi vei descoperi alianţe şi prietenii plăcute,  vei găsi parfum de grădină înviorată de roua dimineţii, gusturi noi ce parcă abia acum le descoperi şi un vânt uşor de vară te va conduce spre visare, când, în zile reci de iarnă te vei fi simţit înconjurat de verdele plăcut al verii.

15 comentarii:

  1. Foarte buna. Si eu ador supele crema.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mancat niciodata dar arata asa de bine ca ma tenteaza sa gust.
    Seara buna si frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine te-am regasit,a trecut ceva vreme de cand nu ne-am auzit.Mie imi plac supele crema asa ca desigur imi place si reteta ta.Pare foarte buna..
    Felicitari pentru alegerea facuta,ma refer la mancare fara foc,cred ca trebuie o mare forta si curaj in a lua asa o decizie!
    Te pup si-ti urez o dumineca placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare bine mai arata! n-am facut supa din gulii.. e de retinut.. E buna rau,nu??

    RăspundețiȘtergere
  5. Maria,
    Incearca si vei vedea ca este foarte buna. Mie imi place foarte mult.
    O saptamana insorita si placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristina,
    Supele creme sunt preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Antonina,
    Mama este experta in supa crema din gulii. Nu cred ca am s-o pot egala. Este bestiala, cel putin pentru mine. Dar cel mai bine incerci sa vezi daca este pe placul tau, merita!

    RăspundețiȘtergere
  8. Te salut Petronela,
    Sa stii ca imi era dor de tine si ma bucur nespus ca nu m-ai uitat!
    Cu alegerea raw vegan food nici nu stiu sa-ti spun... de mult ma indemna sa incerc; cred ca si mancarea se potriveste pentru fiecare om in parte, caci gusturile si placerile culinare nu pot fi identice pentru toata lumea. Cert este ca imi place ce mananc si totul imi pare o aventura placuta. Nu este vorba de curaj ci mai degraba o alegere a unui stil de viata.
    te pup cu drag si-ti urez o saptamana foarte placuta si insorita.
    Acum sunt la Mosie si aseara a nins ca in basme.... dar prea devreme... inca mai visez la vara insorita....

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ador supele din gulii. Prin urmare ma voi infrupta din a ta ca tare bine arata :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Brandusa,
    Cu cea mai mare placere, acum pun intr-o cupa de supa. Te astept cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am mancat niciodata,dar sigur asi incerca!!!
    Te pup dulce!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Alynusa,

    Stiu ca in Moldova nu se prea cultiva guliile si este pacat. Poti incerca, mie imi plac foarte mult.
    Pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  14. am sa incerc si eu reteta ta ,nu am mai mancat asa ceva.
    iar m-am mai uitat la pozele cu mosia si m-am indragostit iremediabil de coltul tau de rai!sa va bucurati de el, cred ca si iarna este ul loc de poveste!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mandala,
    buna mea prietena, poti incerca supa, guliile sunt delicioase in multe retete: supe, salate, mancaruri.
    Oh, Mosia pentru noi este intr-adevar coltul nostru de rai! Iar iarna este de basm.

    RăspundețiȘtergere