De când am
descoperit moara de la care cumpăr făina pentru pâine am o adevărată plăcere să
fac diferite umpluturi, iar despre pâine, ce să-ţi spun? De 5 ani eu nu mai
ştiu ce înseamnă să cumpăr pâine din
magazine.
Şi cum a început
sezonul ghebelor, încep răsfăţul cu aceste minunate ciuperci.
Nr. porţii= 8
Timp de preparare= 1 oră
Timp de gătire= 35 minute
Dificultate= uşor
Categorie= aluaturi sărate, pâine, antreuri
Ingrediente:
Aluat:
500 gr.
făină ( 200 gr. făină 600, 300 gr. făină neagră)
250ml apă
50 ml ulei
20 gr.
drojdie proaspătă sau 1 ½ linguriţă drojdie uscată
1 linguriţă
rasă de sare
2 linguriţe
rase de zahăr
100gr.
seminţe de mac
Umplutura:
500 gr.
ghebe
1 ceapă
potrivită
100 gr tofu
3-4 căţei
de usturoi
1 fir de
cimbru
3 linguri
ulei
Preparare:
Prepară un aluat de
pâine. Eu fac aluatul aşa ca aici, doar că
la seminţe pui seminţele de mac. După ce
ai terminat de frământat aluatul, să-l aşezi într-un bol acoperit cu un prosop
şi lasă la crescut până îşi dublează volumul.
Iar în
acest timp pregăteşte umplutura:
Curăţă
ghebele, spală-le în multe ape şi apoi le opăreşte în apă clocotită cu puţină
sare. Lasă în apă cam. 15 minute, după care le speli în jet de apă rece şi le
laşi să se scurgă bine. Curăţă ceapa,
taie mărunt şi fierbe cateva secunde în puţin ulei cu apa. Adaugă şi căţeii de usturoi curăţaţi
şi tăiaţi felii. Condimentează cu cimbru şi sărează după gust. După 5 minute
adaugă şi ghebele tocate, acoperă vasul cu un capac şi lasă pe foc
mijlociu cam 15 minute, după care adaugi toful cubulete şi amesteci bine cu o spatulă
din lemn până se încorporează bine, apoi lasă la răcit.
Răstoarnă
aluatul pe o planşetă tapetată cu puţină făină şi împarte în 8 bucăţi egale.
Întinde cu sucitorul câte o foaie rotundă peste care răstorni din compoziţia de
ghebe, înndoi aluatul în aşa fel încât să-ţi rezulte un semicerc , lipeşte
marginile prin presare cu furculiţa.
Încălzeşte
cuptorul la temperatura de 170°C
(mediu pe gaze), unge o tavă cu ulei şi tapetează cu puţin griş. Coace cam 35
de minute cele 8 buzunare, după care poţi le servi cu încredere.
Ce să-ţi
spun? Este o pâine cu surprize, plină cu ghebe zemoase, obraznice şi alunecoase,
cu miresme de pădure. Muşcă din pâine şi vei descoperi comoara ascunsă în
buzunarele ei şi din această clipă toată lumea este a ta căci meriţi!
Oh, ceva pe gustul meu! Sper sa gasesc ghebe curand, ca mi-ai deschis o pofta!!!
RăspundețiȘtergereSuper delicioase buzunarelele!!!
RăspundețiȘtergerela noi nu sa facut ghebe anul acesta...
Te pup!
Din pacate Elena, anul acesta nu au iesit ghebele la Mosie. Daca anii trecuti nu mai stiam cum sa mai mancam ghebele, anul acesta este o delicatesa, atat de putine au fost din cauza secetei.
RăspundețiȘtergereAlynusa,
RăspundețiȘtergereAsta spuneam si Elenei ca anul acesta foarte putine ghebe. Pacat.
Bune,bune,bune imi plac si adooor ghebele...
RăspundețiȘtergereTe pup si o seara placuta!!!
Bune,bune,bune imi plac si adooor ghebele...
RăspundețiȘtergereTe pup si o seara placuta!!!
Petro,
RăspundețiȘtergereTe astept la o felie!
Pup
si mie imi plac foarte mult ghebele iar reteta aceasta mi-a facut cu ochiul inainte sa apuc sa citesc reteta, musai trebuie incercata!
RăspundețiȘtergerebine te-am gasit :*
Bine ai venit Emily,
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place reteta.
Minunate... mi-ai facut pofta. Pup!
RăspundețiȘtergereCe buzunare frumoase si gustoase.
RăspundețiȘtergereO dupa-amiaza placuta!
Sara&Miki
RăspundețiȘtergereLa urmatoarea tura mancam impreuna, nu?!
pupici...
Maria,
RăspundețiȘtergereBuzunarele intotdeauna este bine sa fie pline...
O seara minunata!