Întotdeauna
am fost îndrăgostită iremediabil de gutui, de unicul şi inconfundabilul
gutui. Îmi place să-l am în grădină, să
mă răsfeţe în fiecare primăvară cu florile sale minunate, iar apoi, toamna roşcata
să-mi dăruiască acele minunate gogoloaie aurii… şi unic parfumate. Dar mai am
până atunci, gutuiul meu este foarte mic şi a suferit în această primăvară de
îngheţul din aprilie…
Trecând pe
raw vegan am considerat că sunt multe mâncăruri gătite ce nu voi dori să le
„imit” în raw, dar gemul de gutui nu poate fi trecut cu vederea, mai ales că,
aşa crud, împreună cu scorţişoara şi mierea de albine devine un tratament
împotriva răcelii…
Ingrediente:
5 gutui
foarte frumoase şi foarte mari
1kg miere
de albine polifloră
4 linguri
cu vârf cu scorţişoară
5cm de
rădăcină de ghimber
sucul de la
o lămâie
Preparare:
Spală
gutuile în apă rece, curăţă-le de cotor
şi seminţe, apoi rade-le pe răzătoarea cu ochiuri mici şi amestecă bine cu sucul
de lămâie. Rade ghimbirul tot pe răzătoarea cu ochiuri mici şi-l adaugă
gutuilor. Răstoarnă mierea de albine şi amestecă bine. Eu am folosit miere
zaharisită, preferata mea. Mierea zaharisită este precum şerbetul, nu se simte
nici o granulă, este fină precum o cremă.
Adaugă scorţişoara
măcinată fin (dacă îţi place, poţi pune mai multă scorţişoară) şi mai amestecă
bine până ce s-a încorporat.
Pune în
borcane de sticlă comoara aurie, închide
bine capacul şi depozitează la rece.
În zile
reci de iarnă, când răceala îţi dă târcoale,
gustă 2-3 linguriţe ca s-o alunge şi să nu se mai întoarcă la tine...
Şi, când ţi
se face dor de soare prietenos şi şoapte
misterioase de copaci, deschide cu drag un borcan, gustă şi visează…
Parfum de
gutui proaspăt culese îţi invadează nările flămânde de verde, un dulce acrişor
te cucereşte dăruindu-ţi misterul nopţilor de toamnă aurie, şi, când bradul îţi
va împodobi casa în dans de clopoţei, vei fi cucerit de soarele ce cu mărinimie
şi-a lăsat dragostea în aceste gogoloaie aurii.
Ce aromat trebuie sa fie.........
RăspundețiȘtergereTe pup si o seara placuta!!!
Ce aromat trebuie sa fie.........
RăspundețiȘtergereTe pup si o seara placuta!!!
Chiar ca e o comoara! Interesanta reteta!
RăspundețiȘtergerePetronela,
RăspundețiȘtergereSa stii ca asa este!
Pup.
Multumesc Alexandrina,
RăspundețiȘtergerepup si o seara placuta.
Gutuile, parfum de toamna si gust divin... Imi place tare mult cum te-ai gandit sa le pastrezi pentru zilele friguroase si fara culoare. Felicitari!
RăspundețiȘtergereCu drag,
Luciana
Multumesc Luciana.
RăspundețiȘtergereImi plac la nebunie gutuile si parfumul lor este divin.
Cu prietenie,
sta asa gemul peste an? nu se strica? (sper sa nu fi zis o prostie)
RăspundețiȘtergereAdriana,
RăspundețiȘtergereEu acum o saptamana l-am terminat. Conditia este sa fie pus intr-un borcan nou cu filet si tinut la frigider. Nu se strica, nu prinde floare si nu se acreste. Nu, nu spui prostii, sunt intrebari firesti.
Gratiela, e delicioasa reteta! :)
RăspundețiȘtergereEste un deliciu de gust si parfum.
ȘtergereDa, eu abia acum am vazut ca se tine la frigider, citind comentariile...Te rog sa spui si in reteta ca se tine la frigider, pentru alti cititori. La mine deja are cam o saptamana si a inceput sa fermenteze...oare ii mai pot face ceva in starea asta? Este pacat de kilogramul miere si de gutui. Daca aveti idei va rog sa imi spuneti!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereEste scris in reteta ca se tine la rece, verifica te rog. La rece poate insemna frigider sau magazie/beci care sa nu depaseasca max.4-5 grade.
RăspundețiȘtergereCe poti sa faci acum? Nu stiu, vezi cat a fermentat. Acum, fiind ma cald ca de obicei, este posibil sa fermenteze, desi, mierea este un conservant. Pune la frig/frigider si vezi ce gust are dupa ce s-a racit. Nu se poate intampla nimic, chiar daca a fermentat putin, doar gustul sa nu fie neplacut.
Sincer, imi pare rau ca nu l-ai pus la rece, dar poate nu este atat de grav. Pune-l la rece si vezi ce se intampla cu gustul. Astept sa-mi spui ce s-a mai intamplat.