luni, 7 noiembrie 2011

buzunare umplute cu ghebe


De când am descoperit moara de la care cumpăr făina pentru pâine am o adevărată plăcere să fac diferite umpluturi, iar despre pâine, ce să-ţi spun? De 5 ani eu nu mai ştiu ce înseamnă să cumpăr pâine  din magazine.
Şi cum a început sezonul ghebelor, încep răsfăţul cu aceste minunate ciuperci.

Nr. porţii= 8
Timp de preparare= 1 oră
Timp de gătire= 35 minute
Dificultate=  uşor
Categorie= aluaturi sărate, pâine, antreuri

Ingrediente:
            Aluat:
500 gr. făină ( 200 gr. făină 600, 300 gr. făină neagră)
250ml apă
50 ml ulei
20 gr. drojdie proaspătă sau 1 ½ linguriţă drojdie uscată
1 linguriţă rasă  de sare
2 linguriţe rase de zahăr
100gr. seminţe de mac
            Umplutura:
500 gr. ghebe
1 ceapă potrivită
100 gr tofu
3-4 căţei de usturoi
1 fir de cimbru
3 linguri ulei
 
Preparare:

Prepară un aluat de pâine. Eu fac aluatul aşa ca aici, doar că la seminţe pui seminţele de mac.  După ce ai terminat de frământat aluatul, să-l aşezi într-un bol acoperit cu un prosop şi lasă la crescut până îşi dublează volumul.
Iar în acest timp pregăteşte umplutura:
Curăţă ghebele, spală-le în multe ape şi apoi le opăreşte în apă clocotită cu puţină sare. Lasă în apă cam. 15 minute, după care le speli în jet de apă rece şi le laşi să se scurgă bine.  Curăţă ceapa, taie mărunt şi fierbe cateva secunde în puţin ulei cu apa. Adaugă şi căţeii de usturoi curăţaţi şi tăiaţi felii. Condimentează cu cimbru şi sărează după gust. După 5 minute adaugă şi ghebele tocate,  acoperă vasul cu un capac şi lasă pe foc mijlociu cam 15 minute, după care adaugi toful cubulete şi amesteci bine cu o spatulă din lemn până se încorporează bine, apoi lasă la răcit.
 Răstoarnă aluatul pe o planşetă tapetată cu puţină făină şi împarte în 8 bucăţi egale. Întinde cu sucitorul câte o foaie rotundă peste care răstorni din compoziţia de ghebe, înndoi aluatul în aşa fel încât să-ţi rezulte un semicerc , lipeşte marginile prin presare cu furculiţa.
Încălzeşte cuptorul la temperatura de 170°C (mediu pe gaze), unge o tavă cu ulei şi tapetează cu puţin griş. Coace cam 35 de minute cele 8 buzunare, după care poţi le servi cu încredere.
Ce să-ţi spun? Este o pâine cu surprize, plină cu ghebe zemoase, obraznice şi alunecoase, cu miresme de pădure. Muşcă din pâine şi vei descoperi comoara ascunsă în buzunarele ei şi din această clipă toată lumea este a ta căci meriţi!

13 comentarii:

  1. Oh, ceva pe gustul meu! Sper sa gasesc ghebe curand, ca mi-ai deschis o pofta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super delicioase buzunarelele!!!
    la noi nu sa facut ghebe anul acesta...
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate Elena, anul acesta nu au iesit ghebele la Mosie. Daca anii trecuti nu mai stiam cum sa mai mancam ghebele, anul acesta este o delicatesa, atat de putine au fost din cauza secetei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alynusa,
    Asta spuneam si Elenei ca anul acesta foarte putine ghebe. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bune,bune,bune imi plac si adooor ghebele...
    Te pup si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bune,bune,bune imi plac si adooor ghebele...
    Te pup si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. si mie imi plac foarte mult ghebele iar reteta aceasta mi-a facut cu ochiul inainte sa apuc sa citesc reteta, musai trebuie incercata!
    bine te-am gasit :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine ai venit Emily,
    Ma bucur ca-ti place reteta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce buzunare frumoase si gustoase.
    O dupa-amiaza placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sara&Miki
    La urmatoarea tura mancam impreuna, nu?!
    pupici...

    RăspundețiȘtergere
  11. Maria,
    Buzunarele intotdeauna este bine sa fie pline...
    O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere