marți, 20 decembrie 2011

ciufulita roşie umplută_raw vegan


Şi dacă vin sărbătorile trebuie să vedem meniuri peste meniuri, gătite şi pritocite pentru cei care nu doresc raw, dar şi pentru mine trebuie să mă gândesc. Ba pot spune că pentru mine este mai dificil căci trebuie să pregătesc  ceva care „ţine” câteva ore, adică nu oxidează.
Trebuie să recunosc că antreurile sunt piese de rezistenţă şi foarte importante căci ele sunt primii ostaşi căzuţi la datorie în farfurii flămânde.
Am să-ţi povestesc acum cum am încropit un antreu delicios cu roşii umplute şi care a rezistat (a doua porţie) până a doua zi, când am mai umplut un rând de roşii.

Nr. porţii:  6 roşii
Timp de preparare:  30 minute
Dificultate: uşor
Categorie: raw vegan food_ antreuri

Ingrediente:
6 roşii mijlocii
1 cană caju înmuiate 4-5 ore
1 cană nuci brasiliene înmuiate de cu seară
1 ceaşcă seminţe cânepă decorticată
2 linguri seminţe susan înmuiate de cu seară
1 ceapă albă mijlocie
1 lingură fulgi de drojdie inactivă
mărar, cimbru, piper, sare
            pentru ornat
1 morcov mijlociu pentru ornat
6 măsline
 
Preparare:
Pentru început pune nucile şi seminţele la înmuiat aşa cum ţi-am scris mai sus, după care scurge-le de apă, poţi chiar să le speli în jet de apă rece. Răstoarnă-le într-un blender, pune 2-3 linguri de apă şi mixează bine. Chiar dacă rămâne compoziţie pe pereţii blenderului, curăţă din când în când, căci consistenţa trebuie să fie ca a unei creme groase. Eu nu i-am pus ulei pentru că nucile au destul ulei, iar crema trebuie să fie uşoară.
După ce ai mixat bine până ai obţinut o cremă fină, răstoarnă într-un bol.
Spală mărarul în jet de apă rece, toacă-l mărunt şi răstoarnă-l în bol. Mai adaugă restul de condimente, fulgii de drojdie şi sare după gust. 
 
Amestecă totul bine, cu o spatulă din lemn si ai să obţii o crema din nuci minunată.
Spală roşiile, taie-le capacul şi scoate-le miezul cu ajutorul unei linguriţe. Miezul îl poţi folosi la un sos pentru alte mâncăruri, sau poţi să-l mixezi şi să-l bei ca atare.
Lasă roşiile  la scurs cu gura în jos cam 10 minute, după care umple-le cu crema de nuci.
Curăţă şi spală morcovul şi taie fâşii pentru ornat. Eu am o răzătoare de legume cu zimţi care face spaghete din legume. Aşa am obţinut făşiile acelea subţiri din morcov. Ornează roşiile cu fâşii din morcov şi felii subţiri de măsline.


 Nu mi-au plăcut niciodată roşiile umplute cu brânză , dar acum, ei bine acum este altceva. Crema aceasta este atât de fină şi pufoasă că lasă în urmă toate amintirile legate de roşiile umplute. Plimbă în gură această cremă, încet, cu ochii închişi, şi vei vedea că rafinamentul este regăsit aici, mângâiat de mustăţi ciufulite de morcov, dar să ştii că dulceaţa lui este cavalerul ce însoţeşte alaiul de plăceri culinare ce te cuprinde.


5 comentarii: