Zilele
trecute am gătit pentru băieţii mei nişte cartofi la cuptor. Nu mai am mai gătit
de mult timp şi am spus să le fac o surpriză. O reţetă preferată este
gratinarea care să cuprindă cartofi şi/ sau alte legume.
Nr. porţii: 8
Timp preparare: 1oră
Timp gătire: 35 minute
Dificultate: uşor
Categorie: mâncăruri,
Ingrediente (pentru o tavă cu dimensiunile de 25cmx35cm
700gr.
cartofi (de preferat roşii)
3 dovlecei
400gr. tofu
5 linguri
pesmet
6 linguri
lapte de soia
5 linguri
ulei de masline
3 roşii
mărar
frunze
pătrunjel
tarhon
cimbru
sare grunjoasă
piper
preparare:
Spală
cartofii şi pune-i la fiert în coajă cu puţină sare, iar când au fiert clăteşte-i
cu apă rece şi lasă-i la răcit; curăţă-i de coajă,taie rondele transversale şi
aşează-le într-o tavă unsă cu ulei şi
tapetată cu griş şi pesmet. Presară puţină sare, tarhon şi piper şi 1-2 linguri
pesmet.
Spală
dovleceii. Taie-i pe lung in 4, după care taie felii cam de 1cm grosime. Pune
4-5 linguri de ulei într-o tigaie şi înmoaie dovlecei puţin pe foc, Sărează-i şi condimentează cu
cimbru, apoi răstoarnă-i peste cartofii din tavă şi mai presară restul de
pesmet.
Rade brânza
tofu pe răzătoarea cu ochiuri mari şi presară în tavă peste stratul de
dovlecei.
Într-un bol,
amestecă laptele de soia cu 3 linguri de
pesmet si 2 linguri ulei , apoi răstoarnă uniform peste compoziţia din tavă.
Spală
roşiile şi taie-le în rondele de 5-6mm şi aşează-le peste compoziţia din tavă.
Spală
frunzele de mărar şi pătrunjel, taie-le mărunt şi presară-le deasupra.
Încinge
cuptorul la 170° C (mediu pe gaze) şi coace cam 30-35 minute, funcţie de cât de
rumenă îţi place. Dacă foloseşti cuptorul electric şi foloseşti convecţia coace
la 155°C,
şi este de ajuns să coci 25 minute, altfel rişti să se rumenească deasupra prea
mult.
Trebuie să
recunoşti că este foarte bun acest gratin şi înlocuieşte cu succes cartofii
prăjiţi. Puţin crocant, dar şi fraged,
cartofii se împreunează cu dovleceii zemoşi, aceştia din urmă completând cu
parfum de vară, auriul moale şi pufos al cartofilor, iar roşiile, precum
pălăriile de soare, împodobesc cu mare fandoseală această felie dolofană .
Vai ce mancarica buna,pt. acest post .Multumesc de reteta cu prima ocazie o incerc.Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc Milica.
RăspundețiȘtergereImi lasa gura apa, mai ales ca o saptamana trebuie sa tin un regim strict si nu am voie nimic din aceste bunatati. Imi fac rau singura ca ma uit la aceste retete minunate :))
RăspundețiȘtergereDina
RăspundețiȘtergereImi pare nespus de rau ca trebuie sa tii regim, dar sunt convinsa ca acest fapt este benefic pentru organism, asa ca indura cu stoicism.
Cu drag
Iti doresc o primavara frumoasa, o viata minunata si un intai martie calduros.
RăspundețiȘtergereMultumesc Dina.
RăspundețiȘtergereSi eu iti urez o primavara insorita.
cu drag