luni, 27 februarie 2012

vegan_cartofi şi dovlecei gratinaţi






Zilele trecute am gătit pentru băieţii mei nişte cartofi la cuptor. Nu mai am mai gătit de mult timp şi am spus să le fac o surpriză. O reţetă preferată este gratinarea care să cuprindă cartofi şi/ sau alte legume.

Nr. porţii: 8
Timp preparare: 1oră
Timp gătire: 35 minute
Dificultate: uşor
Categorie: mâncăruri,

Ingrediente (pentru o tavă cu dimensiunile de 25cmx35cm
700gr. cartofi (de preferat roşii)
3 dovlecei
400gr. tofu
5 linguri pesmet
6 linguri lapte de soia
5 linguri ulei de masline
3 roşii
mărar
frunze pătrunjel
tarhon
cimbru
sare grunjoasă
piper



preparare:
Spală cartofii şi pune-i la fiert în coajă cu puţină sare, iar când au fiert clăteşte-i cu apă rece şi lasă-i la răcit; curăţă-i de coajă,taie rondele transversale şi aşează-le într-o tavă unsă cu ulei  şi tapetată cu griş şi pesmet. Presară puţină sare, tarhon şi piper şi 1-2 linguri pesmet.
Spală dovleceii. Taie-i pe lung in 4, după care taie felii cam de 1cm grosime. Pune 4-5 linguri de ulei într-o tigaie şi înmoaie dovlecei  puţin pe foc, Sărează-i şi condimentează cu cimbru, apoi răstoarnă-i peste cartofii din tavă şi mai presară restul de pesmet.



Rade brânza tofu pe răzătoarea cu ochiuri mari şi presară în tavă peste stratul de dovlecei.
Într-un bol, amestecă laptele de soia cu  3 linguri de pesmet si 2 linguri ulei , apoi răstoarnă uniform peste compoziţia din tavă.
Spală roşiile şi taie-le în rondele de 5-6mm şi aşează-le peste compoziţia din tavă.
Spală frunzele de mărar şi pătrunjel, taie-le mărunt şi presară-le deasupra.
Încinge cuptorul la 170° C (mediu pe gaze) şi coace cam 30-35 minute, funcţie de cât de rumenă îţi place. Dacă foloseşti cuptorul electric şi foloseşti convecţia coace la 155°C, şi este de ajuns să coci 25 minute, altfel rişti să se rumenească deasupra prea mult.


Trebuie să recunoşti că este foarte bun acest gratin şi înlocuieşte cu succes cartofii prăjiţi. Puţin crocant, dar  şi fraged, cartofii se împreunează cu dovleceii zemoşi, aceştia din urmă completând cu parfum de vară, auriul moale şi pufos al cartofilor, iar roşiile, precum pălăriile de soare, împodobesc cu mare fandoseală această felie dolofană .

6 comentarii:

  1. Vai ce mancarica buna,pt. acest post .Multumesc de reteta cu prima ocazie o incerc.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi lasa gura apa, mai ales ca o saptamana trebuie sa tin un regim strict si nu am voie nimic din aceste bunatati. Imi fac rau singura ca ma uit la aceste retete minunate :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Dina
    Imi pare nespus de rau ca trebuie sa tii regim, dar sunt convinsa ca acest fapt este benefic pentru organism, asa ca indura cu stoicism.
    Cu drag

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti doresc o primavara frumoasa, o viata minunata si un intai martie calduros.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Dina.

    Si eu iti urez o primavara insorita.
    cu drag

    RăspundețiȘtergere