Chiar dacă a
venit primăvara, un pic de vară fierbinte parcă îmi face bine şi mă bine dispune.
Ei bine
azi, pentru că aveam să fac salată de vinete pentru Paul, mi-am zis să-mi
opresc una şi pentru mine şi să încerc varianta raw. Am rămas plăcut surprinsă de gustul său crud,
mai ales că întotdeauna am crezut ca vânăta este iute. Deci, hai la
treabă, dar atenţie, trebuie mâncată
imediat, odată că este foarte bună, dar şi oxidează repede, ca de altfel toate legumele si fructele preparate crude.
Ingrediente:
Pentru
salată
1 vânătă
mijlocie – micuţă
1 felie de
ţelină, cam 3-4 cm
(depinde de cât de mult îţi place ţelina)
½ cană caju
1 ceapă
mică albă
1 linguriţă
miere de albine
sare
Preparare:
Prepară mai
întâi maioneza pentru ca ea să fie gata de a îmbrăţişa amestecul de vânătă şi
celelalte ingrediente.
Aşa cum spunea şi Mihaela Walter, această
maioneză nu se taie.
Dacă îţi
place, poţi adăuga şi puţină zeamă de lămâie.
Curăţă vânăta
de coajă, taie în cuburi mici şi presară sare.
Lasă cam 15
minute vânăta să-şi lase sucul, apoi stoarce-o bine, spală în jet de apă rece
şi mai stoarce odată.
Pune în
blender ţelina şi nucile de caju cu puţină apă şi mierea de albine şi mixează
bine până ce obţii o cremă destul de groasă.
Toacă
vânăta cu un tocător de lemn şi amestecă, în final, crema de caju, vânăta şi
maioneza.
Ei bine,
da, am să mai fac căci a fost o adevărată delectare. Chiar dacă nu au acel gust
şi miros de afumat pe jeratic, salata aceasta rămâne printre preferatele mele raw, căci aşa am cunoscut cu adevărat acest
dar din grădină cu parfum şi gust unic. Am simţit că vara nu este departe şi, pictată
în farfurie, îmi dă fiorul unui adieri călduţe cu parfum de grădină înverzită.
buna ziua.am o intrebare...am citit ca s-ar gasi sare cu gust de fum. contine sare, ulei si maltodextrina...din ce am citit pe net. acum....stiu ca ar da o tenta de afumat salatei dar nu stiu cat de ok ar fi din pct de vedere raw...chiar nu stiu. e doar o idee
RăspundețiȘtergereBuna ziua Aliki,
RăspundețiȘtergereNu am auzit de aceasta sare, dar cu siguranta nu este naturala. Orice adaos, mai ales cu gust de fum si alti aditivi, cu suguranta are acel vestit E621 (glutamat de sodiu)- vezi http://gratziela-retete.blogspot.com/search/label/Ce%20m%C3%A2nc%C4%83m%20%C5%9Fi%20g%C4%83tim%20_glutamat%20de%20sodiu%20E%20621 , sau din pagina Condimente, este un articol despre glutamatul de sodiu.
Oricum, te asigur ca nu tanjesc dupa gustul de fum, caci raw inseamna gusturi si parfumuri noi, naturale, curate.
Cu drag