Toamna ce a
trecut a fost foarte zgârcită cu noi, nu ne-a prea dăruit ghebe deoarece lipsa
ploilor le-a făcut aproape prohibite. Şi totuşi, am avut noroc cu o mamaie
care-mi culege în fiecare toamnă şi mi le pregăteşte pentru iernat. Şi, pe
lângă cele uşor opărite şi conservate cu sare la butoi, îmi usucă şi câteva
şiraguri.
Ei bine,
din aceste câteva şiraguri mi-am făcut iarna mai uşor de suportat.
Ingrediente:
2 căni
ghebe uscate
2 căni
roşii uscate
cimbru
oregano
busuioc
ulei virgin
din seminţe de floarea soarelui
mărar
1 ceapă
roşie, dulce
3-4 căţei
de usturoi mărunţiţi
preparare:
Dacă ai
ghebe deshidratate pune-le la înmuiat de cu seară, dar să nu uiţi să mai
schimbi apa de vreo 2 ori. Dacă nu ai ghebe uscate sunt bune şi cele congelate
pe care, după ce s-au decongelat, le poţi deshidrata cam 1-2 ore în deshidrator
sau în cuptorul cu uşa deschisă şi cu focul la minim.
Dacă sunt
proaspete, trebuie să le speli bine, le scurgi bine de apă şi le prepari la
fel.
Hidratează
roşiile cam 2 ore.
Mărunţeşte
ghebele şi roşiile, amestecă-le într-un bol cu puţin ulei virgin din seminţe de
floarea soarelui şi condimentează cu cimbru, oregano şi busuioc.
Adaugă
ceapa mărunţită şi usturoiul.
Amestecă
toate acestea într-un bol şi lasă la „odihnă” 15-20 minute pentru contopirea şi
înlănţuirea parfumurilor.
Serveşte
alături maioneză dacă doreşti.
Nu am
crezut că acele roşii uscate de mine îmi vor înnobila farfuria dăruindu-mi
clipe de visare. Acest amestec este precum o boare răcoroasă şi parfumată de
toamnă aurie. Ghebele, înlănţuite parcă într-un dans frenetic, aduc alături de
roşiile dulci şi parfumate sentimentul că de aici începe călătoria ta spre
dorinţe de vacanţe mult visate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu