Trebuie
să-ţi mărturisesc că nu am fost niciodată fan ciorbe sau supe. Trăiam foarte
bine şi fără ele, dar, ei bine există şi un dar, dar din când în când parcă
merge!
Acum, că
tot veni primăvara, şi tot am meşteşugit o ciorbă de buruieni pentru al meu,
m-am gândit că de ce nu şi pentru mine, dar raw, bineînţeles!
Ingrediente pentru 3 porţii
1 morcov
roşcovan
1 rădăcină
de pătrunjel micuţă şi firavă, dar foarte parfumată
1 felie de
ţelină _ aici trebuie să te hotărăşti cât de mare o vrei
3 fire de
ceapă verde fragedă
½ cartof
dulce
1 roşie
buruieni:
frunze de păpădie micuţă
lobodă roşcovană
1 frunză ştevie
o mână urzici fragede şi tăvălite
puţin cu sucitorul de lemn
3-4 frunze de măcriş
1 fir gros si stufos de leuştean
1 fir pătrunjel verde
sare
dressing:
2 linguri
seminţe floarea soarelui înmuiate 2 ore
1 lingură
caju înmuiat şi el tot 2 ore
suc de
lamâie (opţional)
Preparare:
Prea multe
nu sunt de spus, doar ca trebuie s-o prepari cu 2-3 ore înainte de masă dacă o
ţii la macerat la temperatura camerei sau 5-6 ore dacă o laşi la frig.
Eu am
preferat temperatura camerei.
Rădăcinoasele
le razi pe răzătoare şi le răstorni într-un bol, de preferat cu capac.
Încălzeşti 3 căni de apă la temperatura de 40 grade şi le răstorni în bol.
Taie cuburi
mici cartoful dulce şi roşia şi le adaugă în bol.
Mărunţeşte
verdeţurile şi le amestecă în bol cu restul. Sărează după gust. Acoperă vasul
cu un capac şi-l lasă la macerat cam 3 ore la temperatura camerei. Eu am aşezat
bolul în cuptorul rece.
Cât timp
stă la macerat ca toate să se îmbrăţişeze şi să se cunoască, pune la înmuiat
seminţele şi nucile de caju.
După ce
s-au înmuiat prepară dressingul aşa:
Pune în
blender seminţele şi nucile după ce le-ai mai clătit in apă rece. Adaugă puţin
suc de lămâie dacă îţi plac ciorbele acrişoare şi mixează adăugând puţină apă
ca să se mixeze bine.
Înnobilează
ciorba cu dressing şi gata!
Nu cred că
am întâlnit atâta parfum şi desfătare,
mai ales că, deşi amestecate şi macerate, toate şi-au păstrat gustul lor
specific ce au alintat tot ce au atins. M-a fermecat prospeţimea ce –o
împrăştia cu dărnicie, şi simplitatea lor, nobleţea şi parfumul de grădină
înviorată de roua dimineţii m-au cucerit.
mie imi plac tare mult aceste ciorbite !
RăspundețiȘtergereArata bine. Am sa incerc si eu.
RăspundețiȘtergereImi plac foarte mult ciorbele. As manca de trei ori pe zi ciorba... dar o fierb. Deocamdata nu pot renunta de tot la fierturi. Pentru mine a fost un pas mare cand am renuntat la lactate si oua ( la carne a fost simplu ) eram o mare pofticioasa de prajituri si tot ce era dulce. Aseara mi-am facut cozonac cu faina neagra si faina integrala de secara si cu nuca... a fost divin. Cred ca mai trebuie sa treaca o perioada, ca sa pot manca doar hrana vie. Te admir pentru vointa si imaginatia pe care o ai in bucatarie.
RăspundețiȘtergereCoco,
RăspundețiȘtergereDupa aceasta ciorba sigur raman fan.
Dina,
RăspundețiȘtergereNici nu te sfatuiesc sa faci trecerea brusc daca doresti sa treci la raw. Si eu am trecut prin mai multe etape: prima, de 2,5 ani, am renunat la carne, dar mancam lactate si oua, apoi am trecut la raw vegan 100%. Au trecut 8 luni si pentru mine este o binefacere. Mai astept puti si am sa postez, poate in mai multe etape, toate trecerile mele si binefacerile primite.
Te pup cu drag.
Eu am incercat azi aceasta reteta chiar daca nu am avut toate ingredientele, si ptr ca imi place acru am folosit bors de tarate ptr acrit, a iesit foarte buna si satioasa.O sa mai fac, poate si cu alte combinatii, acum ca am vazut cat de buna poate fi...Multumesc!
RăspundețiȘtergereSunt convinsa Antonia ca este foarte buna cu bors, dar eu prefer ciorbele mai dulci, spre supe asa ca am acrit-o mai putin. Si apoi, daca nu pot face in casa bors, prefer sa nu cumpar din magazine. Ciorba o poti face cu foarte multe combinatii si iese delicioasa.
RăspundețiȘtergere