miercuri, 26 octombrie 2011

vegan_cartofi la cuptor cu tofu


Întotdeauna cartoful a fost şi este salvarea mea: o garnitură la „un ceva”, o mâncărică rapidă atunci când duc lipsă de timp sau chiar o delectare şi o plăcere culinară. O reţetă foarte simplă este cea despre care am să-ţi povestesc acum, dar care îmi este dragă: este un deliciu şi se prepară foarte uşor.

Nr. porţii: 6
Timp preparare:50 minute
Timp de gătire: 30 minute
Categorie: mâncăruri

Ingrediente:
700gr. cartofi (de preferat roşii)
400gr. tofu
4 roşii mijlocii
1 ardei gras
3-4 căţei de usturoi
30ml ulei măsline
cimbru
tarhon
sare grunjoasă
 preparare:
Spală cartofii cu apă rece şi-i pune la fiert cam 30 minute . Ei trebuie să fie aproape fierţi, poţi verifica căci depinde de mărimea cartofilor.
Între timp, spală ardeiul şi-l curăţă de cotor şi seminţe, taie-l pe lung în patru părţi, apoi fiecare parte în fâşii subţiri de 3-4mm. 
Taie tofu  în cuburi de 1-2cm.
Dacă au fiert cartofii ţine-i în apă rece cam 15 minute până se mai răcesc, apoi curăţă-i de coajă şi taie-i în cuburi de 3cm şi-i răstoarnă într-un bol. Peste cartofi pune  tofu, usturoiul curăţat şi tăiat felii subţiri, cimbru, tarhon, ulei de măsline  şi sărează după gust, amestecă până se încorporează şi apoi răstoarnă compoziţia într-o tavă pentru copt unsă cu puţin ulei peste care împrăştii egal pe toată suprafaţa făşiile de ardei.
Spală roşiile şi taie transversal rondele de 4-5mm grosime pe care le aşezi deasupra,  mai presară puţin cimbru şi sare. Încinge cuptorul la 180°C (mediu pe gaze) şi coace  30 minute până ce roşiile sunt puţin coapte.
Nu-i aşa că nările-ţi sunt asaltate de mirosul îmbietor ce dezertează din cuptor? Aşteaptă căci în curând te vei înfrupta şi vei vedea că, deşi banală la prima vedere, grămăjoara din farfurie este un deliciu. Cartofi pufoşi şi cuburi mici de branza stau ascunşi intr-un joc sub pălării roşietice zemoase, aşteptând parcă binecuvântarea ta. Ei bine, da, nu este aşa cum te-aşteptai, un banal amalgam precum ghiveciul, ci mai degrabă o rânduială de miresme şi gusturi pufoase ce se-aşează cuminţi în lista ta de preferinţe.

7 comentarii: