joi, 3 noiembrie 2011

raw vegan_ gem de gutui cu scorţişoară şi ghimbir



Întotdeauna am fost îndrăgostită iremediabil de gutui, de unicul şi inconfundabilul gutui.  Îmi place să-l am în grădină, să mă răsfeţe în fiecare primăvară cu florile sale minunate, iar apoi, toamna roşcata să-mi dăruiască acele minunate gogoloaie aurii… şi unic parfumate. Dar mai am până atunci, gutuiul meu este foarte mic şi a suferit în această primăvară de îngheţul din aprilie…
Trecând pe raw vegan am considerat că sunt multe mâncăruri gătite ce nu voi dori să le „imit” în raw, dar gemul de gutui nu poate fi trecut cu vederea, mai ales că, aşa crud, împreună cu scorţişoara şi mierea de albine devine un tratament împotriva răcelii…

Ingrediente:
5 gutui foarte frumoase şi foarte mari
1kg miere de albine polifloră
4 linguri cu vârf cu scorţişoară
5cm de rădăcină de ghimber
sucul de la o lămâie
 
Preparare:
Spală gutuile în apă rece, curăţă-le  de cotor şi seminţe, apoi rade-le pe răzătoarea cu ochiuri mici şi amestecă bine cu sucul de lămâie. Rade ghimbirul tot pe răzătoarea cu ochiuri mici şi-l adaugă gutuilor. Răstoarnă mierea de albine şi amestecă bine. Eu am folosit miere zaharisită, preferata mea. Mierea zaharisită este precum şerbetul, nu se simte nici o granulă, este fină precum o cremă.
Adaugă scorţişoara măcinată fin (dacă îţi place, poţi pune mai multă scorţişoară) şi mai amestecă bine până ce s-a încorporat.
 
Pune în borcane de sticlă comoara aurie,  închide bine capacul şi depozitează la rece.
În zile reci de iarnă, când răceala  îţi dă târcoale, gustă 2-3 linguriţe ca s-o alunge şi să nu se mai întoarcă la tine...
Şi, când ţi se face dor  de soare prietenos şi şoapte misterioase de copaci, deschide cu drag un borcan, gustă şi visează…
Parfum de gutui proaspăt culese îţi invadează nările flămânde de verde, un dulce acrişor te cucereşte dăruindu-ţi misterul nopţilor de toamnă aurie, şi, când bradul îţi va împodobi casa în dans de clopoţei, vei fi cucerit de soarele ce cu mărinimie şi-a lăsat dragostea în aceste gogoloaie aurii.

14 comentarii:

  1. Ce aromat trebuie sa fie.........
    Te pup si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce aromat trebuie sa fie.........
    Te pup si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ca e o comoara! Interesanta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Alexandrina,
    pup si o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gutuile, parfum de toamna si gust divin... Imi place tare mult cum te-ai gandit sa le pastrezi pentru zilele friguroase si fara culoare. Felicitari!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Luciana.
    Imi plac la nebunie gutuile si parfumul lor este divin.
    Cu prietenie,

    RăspundețiȘtergere
  7. sta asa gemul peste an? nu se strica? (sper sa nu fi zis o prostie)

    RăspundețiȘtergere
  8. Adriana,
    Eu acum o saptamana l-am terminat. Conditia este sa fie pus intr-un borcan nou cu filet si tinut la frigider. Nu se strica, nu prinde floare si nu se acreste. Nu, nu spui prostii, sunt intrebari firesti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gratiela, e delicioasa reteta! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, eu abia acum am vazut ca se tine la frigider, citind comentariile...Te rog sa spui si in reteta ca se tine la frigider, pentru alti cititori. La mine deja are cam o saptamana si a inceput sa fermenteze...oare ii mai pot face ceva in starea asta? Este pacat de kilogramul miere si de gutui. Daca aveti idei va rog sa imi spuneti!

    RăspundețiȘtergere
  11. Este scris in reteta ca se tine la rece, verifica te rog. La rece poate insemna frigider sau magazie/beci care sa nu depaseasca max.4-5 grade.
    Ce poti sa faci acum? Nu stiu, vezi cat a fermentat. Acum, fiind ma cald ca de obicei, este posibil sa fermenteze, desi, mierea este un conservant. Pune la frig/frigider si vezi ce gust are dupa ce s-a racit. Nu se poate intampla nimic, chiar daca a fermentat putin, doar gustul sa nu fie neplacut.
    Sincer, imi pare rau ca nu l-ai pus la rece, dar poate nu este atat de grav. Pune-l la rece si vezi ce se intampla cu gustul. Astept sa-mi spui ce s-a mai intamplat.

    RăspundețiȘtergere