luni, 12 martie 2012

raw vegan_ halva simplă


Halvaua îmi aduce parfum şi amintiri îndepărtate dintr-o copilărie plină de farmec si culoare.  Halvaua este un dulce cu iz de poveste şi nu pot să nu mă gândesc cu plăcere şi înfrigurare la poveştile celor 1000 de nopţi, poveşti ce mi-au încântat copilăria.
Dar, hai să-ţi povestesc de o reţetă de halva raw care mie mi-a plăcut foarte mult, şi unde mai pui că se face foarte repede.

Ingrediente:
½ cană migdale
½ cană caju
½ cană seminţe de floarea soarelui
1 cană seminţe floarea soarelui măcinată mare
miere de albine de tei (sau ce ai)
pentru ornat fructe de care îţi place, eu am ornat cu afine (din congelator căci nu este sezonul lor).


preparare:
Macini la râşniţa de cafea seminţele care le-ai măsurat la jumătate de cană.
Cana de seminţe de floarea soarelui este bine s-o macini separat si cu granule mai mari, este mai aspectuoasa şi chiar o plăcere să mai găseşti şi seminţe întregi.
După ce ai măcinat seminţele şi nucile, amesteca aceste făinuri cu miere de albine. Eu am preferat teiul căci are un parfum şi gust aparte, dar tu poţi să pui ce miere ai.
Trebuie să-ţi spun că trebuie să pui mierea puţin câte puţin căci compoziţia rezultată trebuie să fie foarte vârtoasă.
Aşează această compoziţie într-o formă pe care s-o ungi uşor cu puţin ulei din sâmburi de struguri. Dacă nu ai forme din plastic poţi folosi castronele mici din sticlă, ceramica sau chiar borcanele mici cu gura largă. Laşi la rece de seara până a doua zi după care răstoarnă halvaua, orneaz-o aşa cum îţi place si gata.


Sincer, îmi doresc să te fi impresionat cu aceasta simplă reţetă, si asta nu din vanitate, ci mai degrabă căci îmi doresc să-ti tresalte inima şi privirea atunci când nările descoperă acest dulce.
Cu emoţii şi curiozitatea unui copil am gustat uşor şi am tresăltat atunci când dulcele acesta m-a cucerit.
Da, nu poate fi ca acea halva din copilăria colorată, dar cu siguranţă m-a cucerit căci nu am găsit  un gust de seminţe şi nuci amestecate ci un dulce simplu şi cuceritor.

2 comentarii: