luni, 5 martie 2012

raw vegan_ paté de avocado


Iată o încercare reuşită de paté raw care mi-a plăcut şi pe care îl repet cu mare plăcere, deşi nu sunt un mare fan avocado. Ei bine, nu mă certa, ştiu că este foarte bun, este în vârful piramidei, dar nu prea mă încântă. Sunt totuşi câteva amestecuri pe care le-am încercat şi care mi-au plăcut foarte mult.
Conţine vitaminele: A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu, cupru şi magneziu, fibre, acid pantotenic, o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi, uşor digerabili.

Un paté reuşit este acesta pe care l-am făcut nu de mult, simplu si fără prea multe ingrediente aşa cum îmi place mie.

Ingrediente:
1 avocado copt bine
1 ceapă albă mijlocie
1 ardei gras galben verzui romanesc (are culoarea mai pastelată)
2 linguri seminţe de floarea soarelui
1 lingură seminţe de susan.
suc de lămâie

            Pentru ornat:
            2-3 măsline
            frunze de ceapă verde


Preparare:
Pune seminţele de floarea soarelui la înmuiat cu 2-3 ore înainte, dar dacă nu ai timp nu-i bai, se poate şi fără! Pune într-un blender la mixat ardeiul gras curăţat de cotor, ceapa şi seminţele de susan şi de floarea soarelui. După ce ai obţinut o pastă poţi să zdrobeşti avocado (după ce l-ai curăţat!). Eu îl zdrobesc cu o rozetă  din plastic pentru piure. Incerc să folosesc cât mai puţin blenderul, dacă se poate.
Deci, zdrobeşte avocado până ce obţii o cremă fină ca un piure, şi amestecă bine cu celelalte ingrediente mixate la care mai adaugi suc de lămâie atât cât îţi place. Ornează cu fâşii de măsline şi/ sau ceapă verde. 


 
 Ce să-ţi sun? A fost o adevărată încântare. Şi, ca un secret, nu prea am mâncat avocado pentru ca nu-mi plăcea. A fost o descoperire şi o plăcere. Amestecul de seminţe a înlocuit uleiul căci avocado, untos si alunecos, s-a contopit cu restul până ce mi-a dăruit clipa de visare. Întotdeauna, bunule prieten, să-ţi aduci la masă visarea şi poezia căci ele vor fi ingredientele secrete din bucătăria ta.
Şi dacă ai avut încredere şi ai încercat această reţetă vei vedea ce diafan gust te încântă şi alintă. Plimbă în gură pasta asta pufoasă şi vei vedea că toată primăvara şi-a dat întâlnire în bucătăria ta. Parfum de verde proaspăt îţi umple nările avide de grădină şi, cu emoţii de adolescent pâlpâind, găseşti primăvara ce în curând va invada grădina  mohorâtă.

10 comentarii:

  1. Asa de frumos vorbesti despre mancare incat cred ca ma duc sa-mi cumpar avocado si poate o sa ma imprietenesc si eu cu el.
    Dupa regimul strict pe care l-am tinut am alta pofta de mancare si ce-i mai important, am pofta de lucruri sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dina,
    nu este o alegere rea caci este cu adevarat un aliment complet, chiar daca nu este la gust atat de spectaculos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu sunt un mare fan avocado, dar as incerca reteta ta. Tentanta fotografie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Alexandrina,

    merita incercata reteta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Super idee! Chiar am un avocado in frigider. Mai trebuie sa fac rost de ardei verde:-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Fancy,
    eu am pus un adrei mai pastelat mai mult pentru culoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. In sfarsit am reusit sa fac reteta. Mi-am cumparat avocado de cateva zile, dar era prea tare. L-am lasat de s-a mai copt si l-am facut in dimineata asta. Bineneteles ca nu am avut ardei in casa si nu m-am mai dus sa cumpar, dar si asa a iesit atat de bun ca nu mi-a venit sa cred. Iti multumesc ca mai facut fericita pe ziua de astazi. Iti doresc o zi buna si tie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dina,
    ma bucur nespus ca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie sa fie grozav, am cumparat odata avocado, in piata din Nyaung Shwe, era cam jumate de euro trei bucati si vinzatoarea mi-a dat unul cadou, era cel mai ieftin fruct.

    RăspundețiȘtergere
  10. Li,
    avocado devine pentru mine o adevarata incantare pentru ca il poti combina cu foarte multe. Cred ca abia acum incep sa-l descopar. Nici la noi nu este scump. Acum, la Selgros l-am cumparat cu 2 lei/buc.

    RăspundețiȘtergere