marți, 8 mai 2012

Raw vegan_ ciorbă de primăvară


Trebuie să-ţi mărturisesc că nu am fost niciodată fan ciorbe sau supe. Trăiam foarte bine şi fără ele, dar, ei bine există şi un dar, dar din când în când parcă merge!
Acum, că tot veni primăvara, şi tot am meşteşugit o ciorbă de buruieni pentru al meu, m-am gândit că de ce nu şi pentru mine, dar raw, bineînţeles!

Ingrediente pentru 3 porţii
1 morcov roşcovan
1 rădăcină de pătrunjel micuţă şi firavă, dar foarte parfumată
1 felie de ţelină _ aici trebuie să te hotărăşti cât de mare o vrei
3 fire de ceapă verde fragedă
½ cartof dulce
1 roşie
buruieni:
frunze de păpădie micuţă
            lobodă roşcovană
            1 frunză ştevie
            o mână urzici fragede şi tăvălite puţin cu sucitorul de lemn
            3-4 frunze de măcriş
            1 fir gros si stufos de leuştean
            1 fir pătrunjel verde
sare

dressing:
2 linguri seminţe floarea soarelui înmuiate 2 ore
1 lingură caju înmuiat şi el tot 2 ore
suc de lamâie (opţional)


Preparare:
Prea multe nu sunt de spus, doar ca trebuie s-o prepari cu 2-3 ore înainte de masă dacă o ţii la macerat la temperatura camerei sau 5-6 ore dacă o laşi la frig.
Eu am preferat temperatura camerei.
Rădăcinoasele le razi pe răzătoare şi le răstorni într-un bol, de preferat cu capac. Încălzeşti 3 căni de apă la temperatura de 40 grade şi le răstorni în bol.
Taie cuburi mici cartoful dulce şi roşia şi le adaugă în bol.
Mărunţeşte verdeţurile şi le amestecă în bol cu restul. Sărează după gust. Acoperă vasul cu un capac şi-l lasă la macerat cam 3 ore la temperatura camerei. Eu am aşezat bolul în cuptorul rece.


 
Cât timp stă la macerat ca toate să se îmbrăţişeze şi să se cunoască, pune la înmuiat seminţele şi nucile de caju.
După ce s-au înmuiat prepară dressingul aşa:
Pune în blender seminţele şi nucile după ce le-ai mai clătit in apă rece. Adaugă puţin suc de lămâie dacă îţi plac ciorbele acrişoare şi mixează adăugând puţină apă ca să se mixeze bine.


Înnobilează ciorba cu dressing şi gata!
Nu cred că am întâlnit atâta parfum şi  desfătare, mai ales că, deşi amestecate şi macerate, toate şi-au păstrat gustul lor specific ce au alintat tot ce au atins. M-a fermecat prospeţimea ce –o împrăştia cu dărnicie, şi simplitatea lor, nobleţea şi parfumul de grădină înviorată de roua dimineţii m-au cucerit.

7 comentarii:

  1. mie imi plac tare mult aceste ciorbite !

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata bine. Am sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac foarte mult ciorbele. As manca de trei ori pe zi ciorba... dar o fierb. Deocamdata nu pot renunta de tot la fierturi. Pentru mine a fost un pas mare cand am renuntat la lactate si oua ( la carne a fost simplu ) eram o mare pofticioasa de prajituri si tot ce era dulce. Aseara mi-am facut cozonac cu faina neagra si faina integrala de secara si cu nuca... a fost divin. Cred ca mai trebuie sa treaca o perioada, ca sa pot manca doar hrana vie. Te admir pentru vointa si imaginatia pe care o ai in bucatarie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Coco,
    Dupa aceasta ciorba sigur raman fan.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dina,
    Nici nu te sfatuiesc sa faci trecerea brusc daca doresti sa treci la raw. Si eu am trecut prin mai multe etape: prima, de 2,5 ani, am renunat la carne, dar mancam lactate si oua, apoi am trecut la raw vegan 100%. Au trecut 8 luni si pentru mine este o binefacere. Mai astept puti si am sa postez, poate in mai multe etape, toate trecerile mele si binefacerile primite.
    Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am incercat azi aceasta reteta chiar daca nu am avut toate ingredientele, si ptr ca imi place acru am folosit bors de tarate ptr acrit, a iesit foarte buna si satioasa.O sa mai fac, poate si cu alte combinatii, acum ca am vazut cat de buna poate fi...Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt convinsa Antonia ca este foarte buna cu bors, dar eu prefer ciorbele mai dulci, spre supe asa ca am acrit-o mai putin. Si apoi, daca nu pot face in casa bors, prefer sa nu cumpar din magazine. Ciorba o poti face cu foarte multe combinatii si iese delicioasa.

    RăspundețiȘtergere